Transfer döneminde kulüpler para saçtı: Milyar dolarlık 3 ay

Dünya futbol piyasası çılgın bir hal almaya devam ederken kulüpler bu yaz transfer döneminde rekor kırdı.

Transfer döneminde kulüpler para saçtı: Milyar dolarlık 3 ay
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ÖMERCAN ÖZMEN

Dünya futbolunda her geçen yıl transfer dönemlerinde bir önceki yıllara göre daha çılgın paralar harcanmaya devam ediyor. Futbol piyasasında çılgınca harcanan paralar, bonservis bedellerini 'şişirerek' durumu döngü haline getiriyor. Bu yaz transfer döneminde de kulüpler rekor düzeyde harcamalar yaptı.

2023 YAZINDA PARA MUSLUĞU AÇILDI

Futbol kulüplerinin 2023 yazında yaptığı transfer harcaması, 7,36 milyar dolarla rekor düzeye ulaştı. FIFA Transfer Eşleştirme Sistemi'nden (TMS)'nin aktardığı verilere göre 1 Haziran-1 Eylül tarihleri arasında dünya çapında yapılan transfer harcaması 7,36 milyar dolarlık seviyeyle rekor düzeye ulaştı. Bu miktarın 6,24 milyar doları kesinleşmiş bonservis bedelleri kalan kısmı ise performans bazlı taahhüt edilen bedelleri temsil ediyor. 1 Eylül'e kadar aktarılan verilerin bile rekor olması, dünyanın birçok ülkesinde transfer döneminin devam etmesinden dolayı rekoru daha da yukarı çıkaracaktır...

Küresel ölçekte gerçekleşen transfer sayısı da 2022 yazına (9906) oranla yüzde 2,2 artışla 10 bin 125'e yükselerek bir başka rekor daha kırıldı.

İNGİLTERE PREMİER LİG ZİRVEDE

İngiliz kulüpleri çoğu zaman olduğu gibi bu transfer penceresinde de en çok parayı harcayan lig oldu. Suudi Arabistan kulüplerinin ciddi harcamalarına rağmen İngiliz kulüpler bu yaz da kesenin ağzını açtı. İngiliz takımları, bu yaz da geleneği bozmadı ve Avrupa'nın en pahalı 10 transferinin 6'sını Premier Lig ekipleri gerçekleştirdi.

MENAJERLER DE PAYINI ALDI

Futbolda en çok tartışılan konulardan biri olan futbolcu menajerlerine ödenen komisyonlar da bu sezon yüksek seviyedeydi. 2022 yazında 494,5 milyon dolar olan menajerlik ücretleri, 2023 yazında 696,6 milyon dolara yükseldi. 10 yıl öncesine bakıldığında ise bu makas daha da açık. 10 yıl önce 2013 yazında transfer harcamasının yüzde 5,8'ini oluşturuyordu. Aynı oran 2023 yazında yüzde 9,5'e çıktı.

PARA MUSLUKLARI KISILIR MI?

Dünya futbolunun ilerleyen süreçte transfer sezonlarında harcanan paralar konusunda geri gitmesi zor görünüyor... Suudi Arabistan kulüplerinin, Avrupa piyasasının da ilgisi oyuncuları kolaylıkla kadrosuna kattığı bu dönemde, ilerleyen yıllarda daha da astronomik bedeller görebiliriz. Para harcamaktan çekinmeyen ve oldukça büyük bir para havuzuna sahip olan Suudi Arabistan kulüpleri bu çılgınlığa ne kadar devam edecek hep birlikte göreceğiz...

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.