Çiftçilere müjde: O destekler nakit verilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere mazot ve gübre desteklerinin nakit olarak verileceğini, ayrıca süt havzalarında yem bitkisi desteğine de ek yüzde 50 destek sağlanacağını duyurdu.

Çiftçilere müjde: O destekler nakit verilecek
Yayınlanma:

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı için bitkisel üretim desteklerine dair usul ve esasları açıkladı. "Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere Ödeme Yapılmasına Dair Tebliğ", 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu tebliğle, ülke genelinde bitkisel üretimi artırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, üretim maliyetlerini karşılamaya yardımcı olmak, sürdürülebilirliği ve arz güvenliğini sağlamak amacıyla çeşitli düzenlemeler yapıldı. Ayrıca, kayıtlılığı artırmak, kimyasal ilaç kullanımını azaltmak ve çevre dostu tarım tekniklerini geliştirmek hedefleniyor. Lisanslı depolarda ürünlerini saklayan gerçek ve tüzel kişilere de destek verileceği belirtildi.

ÇİFTÇİLERE NAKİT OLARAK ÖDENECEK

Tebliğ kapsamında, mazot ve gübre destekleri doğrudan çiftçilere nakit olarak ödenecek. Fark ödemesi desteklerinin birim tutarları yüzde 50 ile 566,7 arasında artırıldı. Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına yönelik birim fiyatları da yüzde 48,1 ile yüzde 66,7 oranında yükseltildi. Standart fidan kullanım desteği birim tutarı yüzde 60, sertifikalı fidan desteği ise yüzde 25 artırıldı.

DESTEK BİRİM TUTARLARI YÜZDE 100 ARTTI

Tek yıllık ve çok yıllık yem bitkisi ekimi yapan çiftçilere sağlanacak destek birim tutarları yüzde 100 artış gösterdi. Süt havzası olarak belirlenen illerde yem bitkisi desteklerine ek olarak yüzde 50 ilave destekleme ödemesi yapılacak.

Ayrıca, lisanslı depolarda ürün depolama ile ilgili kira, nakliye ve analiz desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 60'ı ve analiz ücreti tarifesinin yüzde 50'si oranında sağlanacak. Ödemeler, çiftçilerin Ziraat Bankası'ndaki mevcut veya yeni açılacak hesaplarına aktarılacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.