Akdeniz'de deniz kaplumbağası sezonu: İlk yavrular denize kavuştu
Nesli tehlike altında olan Caretta caretta ve Chelonia mydas türleri, Akdeniz kıyılarındaki Mersin'de yoğun bir üreme dönemi yaşıyor.
Bu yıl 200 binden fazla yavrunun denizle buluşması bekleniyor. Gece boyunca yuvalarından çıkan ilk yavrular, gün doğumuyla birlikte denize doğru yol aldı.
ÖNEMLİ ÜREME MERKEZLERİNDEN BİRİ: MERSİN
Mersin, dünyada iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ve yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) önemli üreme alanları arasında yer alıyor. Haziran ayından itibaren, anaç kaplumbağalar kentteki beş ana yuvalama alanında ve bazı sahillerde yumurtalarını bıraktı.
İLK YAVRULAR DENİZE ULAŞTI
Anaç kaplumbağaların yumurta bırakma süreci devam ederken, ilk yavrular yuvalarından çıkmaya başladı. Mersin'in Anamur, Silifke Göksu, Erdemli Alata, Yenişehir 100. Yıl Tabiat Parkı ve Akdeniz Kazanlı sahillerinde her yıl yüzlerce yuva oluşuyor. Bu yıl, 200 binden fazla yavrunun bu yuvalardan çıkarak denizle buluşması bekleniyor. Her bir yuvadan yaklaşık 80 ila 100 arasında yavru çıkıyor, ancak bunlardan sadece üç tanesi hayatta kalmayı başarıyor.
YAVRULAR DENİZDE, ANAÇLAR SON YUVALARI YAPIYOR
Mersin Üniversitesi (MÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Görevlisi Dr. Mahmut Ergene, "Şu anda hem yavrular denizle buluşuyor hem de anaç kaplumbağalar son yuvalarını yapıyor" dedi. Dr. Ergene, deniz kaplumbağalarının göç eden canlılar olduğunu belirterek, "Nisan ve Mayıs aylarında kıyılarımıza gelirler. Mayıs sonu ve Haziran başlarında yumurtalarını bırakmaya başlarlar. Temmuz ve Ağustos aylarında yuvalarından çıkan yavrular, Ekim ayına kadar denize ulaşır" diye ekledi.
KORUMA ÇALIŞMALARI VE YUVA ARTIŞI
Etkili koruma çalışmalarının yuva sayısını artırdığını ifade eden Dr. Ergene, "Geçen yıl yaklaşık 200 bin yavru denize ulaştı. Bu yıl ise yuva sayısında artış gözlemledik ve 200 binden fazla yavrunun denizle buluşmasını bekliyoruz. Ancak, deniz kaplumbağalarının yaşam oranı çok düşük olduğu için bin yavrudan sadece 1 ila 3 tanesi yetişkin hale geliyor" dedi.
"DOKUNMAMAK GEREK"
İnsanların yavru deniz kaplumbağalarını gördüklerinde yardım etmek istediklerini belirten Dr. Ergene, "Yavrular, yumurtadan çıktıklarında besin kesesiyle doğarlar ve bu besin kesesini kumda sürterek denize ulaşırlar. Bu süreç onları avcı balıklardan korur. İyilik yapmaya çalışırken aslında onlara zarar veriyoruz. Deniz kaplumbağalarını izlemek sorun değil, ancak kesinlikle dokunulmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Mersin'de bu yılın deniz kaplumbağası sezonu, hem yavruların hem de anaç kaplumbağaların hareketliliğiyle unutulmaz anlara sahne oluyor.
Kaynak:Dünya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.