Bazı uzmanlara göre Dünya düşünülenden daha fazla ısınıyor

Küresel ısınmanın 1,5 santigrat derece ile sınırlanması hedefinin aşıldığını ve 2020 itibarıyla sıcaklığın 1,7 dereceye yükseldiğini iddia eden bazı araştırmacılar, deniz süngerleri üzerinde yaptıkları çalışmalarla bu sonuca vardılar.

Bazı uzmanlara göre Dünya düşünülenden daha fazla ısınıyor
Yayınlanma:

Avustralya ve ABD'li araştırmacılar, Karayipler'de bulunan deniz süngerlerini inceleyerek son 300 yılda okyanus ve hava sıcaklıklarındaki değişimi araştırdılar.

Bu araştırmada, insan kaynaklı iklim değişikliğinin beklenenden daha erken başladığı sonucuna varıldı. Küresel ısınmanın 1,5 santigrat derece ile sınırlanması hedefinin aşıldığı ve sıcaklığın sanayi devrimi öncesi dönemden bu yana 2020 itibarıyla 1,7 dereceye ulaştığı öne sürüldü. Araştırmacılar, bu durumun küresel ısınmaya çözüm bulunması gereken aciliyeti artırdığını vurguladılar.

Batı Avustralya Üniversitesi'nden deniz jeokimyacısı Malcolm McCulloch ve ABD'deki Indiana Eyalet Üniversitesi'nden oşinograf Amos Winter, yaptıkları çalışmanın IPCC'nin tahminlerinden daha önce başladığını gösterdiğini belirttiler. Bu araştırmacılar, bulgularının, iklim değişikliğinin hızının arttığı tezini desteklediğini ifade ettiler.

McCulloch ve Winter, Karayipler'deki deniz süngerlerinin atmosferdeki karbondioksit seviyeleri, su sıcaklığı ve pH değerlerini kaydettiğini ve bu süngerlerin geçmişteki sıcaklık değişimlerini yansıttığını belirttiler. Bu süngerlerin sadece Karayipler'de bulunduğunu, ancak El Nino ve La Nina gibi küresel olaylardan çok az etkilendiğini de eklediler.

Ancak, bazı bilim insanları bu çalışmanın metodolojisini sorgulayarak bulguların güvenilirliğini tartışmaya açtılar. Pennsylvania Üniversitesi'nden Dünya Sistem Bilimi Merkezi Direktörü Michael Mann, tek bir bölgeden elde edilen verilerin genelleme yapmak için yetersiz olabileceğini belirtti. Texas Üniversitesi'nden Ekolog Camille Parmesan da Karayipler'deki bulguların tüm dünya okyanuslarına uygulanamayacağını ifade etti.

Araştırma, "Nature Climate Change" dergisinde yayımlandı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.