Kış aylarında bağışıklık sistemi güçlendiren 5 süper gıda!
Kış aylarında, soğuk hava koşulları ve gribal enfeksiyonların artmasıyla birlikte bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi önem kazanıyor.
Diyetisyen Gizem Akgül, vücudun çevresel şartlara karşı dayanıklılığını artıran, kansere karşı koruyucu ve antioksidan özellikler taşıyan sebze ve meyvelerle bağışıklık sisteminin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Akgül, kış boyunca sofralardan eksik edilmemesi gereken, sağlığına pek çok fayda sağlayan 5 süper gıda önerisinde bulundu.
BAL KABAĞI ÇEKİRDEĞİ
Diyetisyen Akgül, bal kabağı çekirdeğinin içerdiği yüksek protein, E vitamini, beta karoten ve fenolik bileşiklerle bağışıklığı güçlendirdiğini belirtti.
"Özellikle fosfor, magnezyum, çinko, potasyum gibi mineraller bakımından zengin olan bal kabağı çekirdeği, aynı zamanda lif içeriğiyle sindirim sistemine de dost. Bal kabağı çekirdeği, antioksidan özelliklerinin yanı sıra, kanser ve prostat hastalıklarına karşı koruyucu etkiler gösteriyor" diyen Akgül, bunun yanı sıra inflamasyonu azaltarak, hiperglisemi kontrolüne yardımcı olduğunu vurguladı.
BAL
Yüzyıllardır sağlığa faydaları bilinen bal, bağışıklık sistemini güçlendirici ve antimikrobiyal özelliklere sahip bir süper gıda. Akgül, balın öksürük, boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı semptomlarına karşı da faydalı olduğunu belirterek, “Bal, içerdiği fenolik bileşikler sayesinde antioksidan etkisi gösterir, sindirimi kolaylaştırır, prebiyotik özellikler sunar ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur” dedi.
BROKOLİ
Akgül, brokolinin A, C ve K vitamini, folat, potasyum gibi minerallerle dolu olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Brokoli, yapılan araştırmalarda domates, havuç ve üzüm gibi sebze ve meyvelere kıyasla daha yüksek fitokimyasal içerik gösterdi. Ancak yüksek sıcaklıkta pişirme, C vitamini kaybına yol açabileceğinden, brokoliyi buharda pişirmek veya çiğ olarak tüketmek daha faydalıdır."
KIRMIZI PANCAR
Kırmızı pancar, içerdiği E, C, A ve K vitamini ile birlikte, önemli mineraller ve biyoaktif bileşikler açısından oldukça zengin olduğunu aktaran Akgül, bu sebzenin vücuda sağladığı faydaları şu şekilde sıraladı:
"Kırmızı pancar, güçlü antioksidanlar içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirirken, depresyon, bakteriler, virüsler ve mikroplara karşı da koruyucu etkiler gösterir. Ayrıca, hipertansiyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi pek çok sağlık sorununa karşı koruyucu rol oynar. Pancar, aynı zamanda sindirim sistemini düzenleyen ve kolon kanserine karşı koruma sağlayan doğal bir posadır."
TURP
Turbun içerdiği yüksek C vitamini ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren bir kök sebze olduğunu belirten Akgül, turpun, hücre yapısını olumlu yönde etkileyerek, DNA hasarını önlemeye yardımcı olduğunu söyledi.
Akgül, "Turp, aynı zamanda kansere, virüs ve bakterilere karşı da koruyucu etkiler gösteriyor. Özellikle grip gibi bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda turp, bağışıklığı desteklemek için tüketilebilir. Limon ve bal eklenerek daha lezzetli hale getirilebilir" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.