Sigara bağımlılığıyla mücadelede yeni tehditler! Bunların farkında mısınız?
Sigarayla Savaşanlar ve Sigara Bıraktırma Eğitim Sağlık Merkezi Kurucu Başkanı Tandoğan Müftüoğlu, sigaraya gelen zamların bağımlılığa etkisi ve sektörün mevcut durumuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu Gelen zamlarla birlikte sigara kullanımının azalmasını umduğunu söyleyen Müftüoğlu, aksine sigaranın toplumsal alışkanlık haline gelmesinden yakındı.
Sigaraya art arda gelen zamlara rağmen sigara tüketimi devam ediyor. Sigarayla Savaşanlar ve Sigara Bıraktırma Eğitim Sağlık Merkezi Kurucu Başkanı Tandoğan Müftüoğlu, “Sigara ne kadar pahalı olursa, o kadar değerli gibi algılanıyor ancak fiyatlar arttıkça tiryakiler farklı yollarla bu bağımlılığı sürdürüyor. Kaçak sigaralar ve açık tütün gibi ürünlerin kolay ulaşılabilir olması, sigarayı bırakmak yerine alternatiflere yönelmeye sebep oluyor. Özellikle açık tütünle yapılan sarma sigaralar, sigara fiyatlarına göre daha ucuz olduğundan tercih ediliyor.” dedi.
“TÜRKİYE’DEKİ YABANCI SİGARA MARKALARI AVRUPA ÜLKELERİYLE AYNI DEĞİL”
Sigara üretimi ve tüketiminde yerli üretimin yok denecek kadar azaldığını vurgulayan Müftüoğlu, “Avrupa ülkeleri sigara üretiminde tütünün çöp kısmını kimyasal atık olarak kabul ediyor ve bu atıkları başka ülkelere göndermek için destek veriyor. Türkiye’de satılan yabancı sigaraların içerikleri, Avrupa’da satılanlarla aynı değil. İnsan sağlığını tehdit eden kimyasal içerikler barındırıyor.” şeklinde konuştu..
“SİGARA, UYUŞTURUCUYA GİDEN YOLLARIN İLK DURAĞIDIR”
Uyuşturucuya giden yolların ilk durağında sigara kullanımının olduğuna işaret eden Müftüoğlu, “Hiçbir bağımlı doğrudan uyuşturucuya başlamaz, sigara bu yolun başlangıcıdır. Sigaranın kesmediği noktada uyuşturucu devreye giriyor.” ifadelerine yer verdi.
“ELEKTRONİK SİGARA VE NARGİLE BAĞIMLILIĞI GİDEREK YAYGINLAŞIYOR”
Elektronik sigara ve nargile gibi yeni trendlerin bağımlılıkla mücadeleyi daha da zorlaştırdığına dikkat çeken Müftüoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Elektronik sigara, dünya genelinde tehlikeli bir ürün olarak kabul ediliyor ve ölümcül sağlık riskleri barındırıyor. Ne yazık ki gençler arasında da hızla yaygınlaşıyor. ‘Kokusu yok, rahatsız etmiyor’ gibi yanlış algılarla gençler bu ürünlere yöneliyor. Bunun yanı sıra nargile kafeler yayıldı. Nargile çeşitli aromalarıyla vatandaşa sunuluyor. Bu durum, bağımlılığın artmasına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Özellikle 8-16 yaş arasındaki çocuklar arasında sigara kullanımının yaygınlaşması, durumun ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Çok şükür elektronik sigara kullanana ve satıcılarına karşı bir önlem alındı.1 ila 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.”
Sigara tüketiminin yarattığı sağlık sorunlarının tedavisinin Türkiye’de ciddi maliyetlere yol açtığını dile getiren Müftüoğlu, “Sigara kullanımına bağlı olarak solunum cihazına ihtiyaç duyan bir hastanın tedavi masrafları 40-45 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. 100 kişiden 10 ya da 20 kişisi bu cihazı alabilir. Rahatsızlık geçiren bir insanın ilaçları ve tedavisi Avrupa ülkelerinde. Dolayısıyla bu durum toplum sağlığını ve ekonomiye ciddi tehdit oluşturuyor.” diye aktardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.