Tıp dünyası bir ilki başardı: Şeker hastalığında devrim!

Çin'de 25 yaşındaki bir kadın, kendi vücudundan alınan kök hücrelerle yapılan devrim niteliğindeki bir tedavi sayesinde tip 1 diyabetten tamamen kurtuldu.

Tıp dünyası bir ilki başardı: Şeker hastalığında devrim!
Yayınlanma:

Tianjin şehrinde yaşayan kadın, bu nakil sonrasında insülin bağımlılığından kurtularak sağlığına kavuştu. Diyabet tedavisinde çığır açan bu gelişme, dünya genelinde milyonlarca hasta için umut ışığı oldu.

DİYABET HASTALARI İÇİN UMUT VERİCİ GELİŞME

Dünyada yarım milyardan fazla insanı etkileyen diyabet, özellikle tedavi seçeneklerinin kısıtlılığı nedeniyle küresel bir sağlık sorunu olarak varlığını sürdürüyor. Tip 1 diyabet hastalarında bağışçı adacık hücre nakilleri, hem bağışçı sayısının yetersizliği hem de bağışıklık baskılayıcı ilaçların zorunlu kullanımı nedeniyle yaygın bir çözüm olamıyor. Ancak Çin'de uygulanan kök hücre tedavisi, bu kronik hastalığa karşı yeni bir tedavi kapısı araladı.

KÖK HÜCRE NAKLİ İLE ÜÇ AYDA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre, tip 1 diyabetli genç kadın, kendi vücudundan alınan kök hücrelerle yapılan nakil sonrası üç ay içinde kendi insülinini üretmeye başladı. Tedavi sonrası kan şekeri seviyeleri normale dönen hasta, insüline olan bağımlılığından tamamen kurtuldu. Bu başarılı tedavi, dünya çapında diyabet tedavisinde devrim niteliğinde bir adım olarak kabul ediliyor.

“HER ŞEYİ YİYEBİLMEK BÜYÜK BİR ÖZGÜRLÜK”

Tedavi sonrası yaşadığı mutluluğu paylaşan kadın, "Her şeyi yemekten keyif alıyorum" diyerek yeni hayatının özgürlüğünden bahsetti. İsminin açıklanmasını istemeyen kadın, tedavinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen insülin kullanımına ihtiyaç duymadığını belirtti.

TIP DÜNYASINDA DÖNÜM NOKTASI: KÖK HÜCRE TEKNOLOJİSİ

Kanada’daki Edmonton Üniversitesi’nden nakil cerrahı ve araştırmacı James Shapiro, bu tedaviyi "büyüleyici" olarak nitelendirerek, diyabetin tamamen tersine çevrildiğini belirtti. Shapiro, hastanın önceden yüksek miktarda insülin alması gerekirken, tedavi sonrasında bu ihtiyacın tamamen ortadan kalktığını vurguladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.