Uzmanlar uyardı: Doğal mantarlar tehlike saçıyor

Sonbahar yağışlarıyla birlikte doğada kendiliğinden yetişen mantarların tüketiminde artış görülürken, Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu. Dr. Yılmaz, vatandaşlara özellikle bandrollü kültür mantarlarını tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

Uzmanlar uyardı: Doğal mantarlar tehlike saçıyor
Yayınlanma:

Yağışların artmasıyla birlikte doğada zehirli mantarların da çoğaldığını söyeleyen Dr. Yasin Yılmaz, bu durumun mantar zehirlenmelerini tetikleyebileceğini belirtti. Mantar zehirlenmelerinin taze, kurutulmuş veya pişirilmiş olsun, zehirli mantar tüketildiğinde çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Yılmaz, "Ülkemizde birçok bölgede zehirli mantarlar yetişiyor ve bu mantarların dış görünüşünden zehirli olup olmadığını anlamak mümkün değil." dedi.

aw299761-01.jpg

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ 2 SAAT İÇİNDE GÖRÜLEBİLİYOR

Mantarın içerdiği zehre bağlı olarak belirtilerin 2 ila 6 saat içinde ortaya çıkabileceğini belirten Yılmaz, zehirlenmenin ilk belirtilerinin sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü ve bulanık görme olduğunu söyledi. Daha ciddi vakalarda ise karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi hayati risk taşıyan komplikasyonlar görülebileceğini vurguladı.

BANDROLLÜ KÜLTÜR MANTARLARINI TERCİH EDİN

Dr. Yılmaz, vatandaşların doğada yetişen mantarlar yerine bandrollü ve ambalajlı kültür mantarlarını tercih etmeleri gerektiğini vurguladı. Kültür mantarlarının zehirli madde içermediğini ancak üzerlerinde mikroorganizmaların bulunabileceğini belirten Yılmaz, mantarların çiğ tüketilmesinin mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabileceğini de sözlerine ekledi. Ayrıca, satın alınan ambalajlı mantarların üzerinde tüketiciye yönelik bilgilendirici etiketlerin bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Son olarak Dr. Yılmaz, olası zehirlenme durumlarında 7/24 hizmet veren Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin 114 numaralı hattının aranabileceğini hatırlattı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.