Ali İnandım

Ali İnandım

Cambaz gösterisi 31 Mart’ta bitiyor

Cambaz gösterisi 31 Mart’ta bitiyor

Tarihimizin en abartılı yerel seçim sürecini yaşadık. Köpürtüle köpürtüle kontrolden çıktı, vaatler de kontrolden çıkınca genel seçim hararetinde bir rekabet oluştu. Çok vatandaşımız, iktidarı değiştireceği zannıyla sandığa gidebilir, öyle şişirilmiş bir seçim süreci geçirdik çünkü. Ertesi güne yeni bir hayal kırıklığını kaldıracak ne sinir ne sabır var vatandaşta.

Abartılı körüklenen hararet, siyasetçiler ve partilerini yakar bundan sonra. Karşılığı olmayan bir beklenti seviyesine çıkarıldı vaatler de talepler de. Cambazın gösterisi bittiğinde, kalplerimizin çarpıntısına değmediğini göreceğiz.

ABARTININ AŞIRILIĞINI ANLAYACAĞIZ

Bu abartılı, köpürtülen yerel seçim sürecini, ‘ipteki cambaz’ benzetmesiyle ifade etmiştik 27 Ocak tarihli yazımızda. ( https://www.anadolugazete.com.tr/ipteki-cambaz-yerel-secim-7791yy.htm ) İktidarın da muhalefetin de işine gelen, dikkatlerin cambaza yönlendirildiği, bir oyalama, zaman kazanma niyetli, medyanın kim ipten düştü-düşecek abartılı anonslarıyla heyecanlandırıldığımız cambaz gösterisiydi ‘yerel seçim’. Abartının aşırılığını, ertesi gün, en geç bir haftaya idrak ederiz sahne ışıkları sönünce.

Gösterinin iktidara ve muhalefete faydalarını saymıştık o yazımızda ancak 27 Ocak’tan bu yana siyasette yeni gelişmelerin bizi beklediğini de saptamalıyız:

İKTİDARA NE OLDU MUHALEFETE NE?

İktidar, tüm yıpranmışlığına rağmen durduğu yeri korudu. Yerel Seçim sonuçlarının bu duruşu etkilemeyeceği anlaşılıyor.

Çünkü;

Salgın, yükselen fiyatlar, deprem, enflasyon gibi bir iktidarı zayıf düşürecek bir birinden zorlu darbelere karşın, bu seçimde de yalpası artan, istikrarsızlığı derinleşen muhalefet partileri oldu. Artık tescilleyebiliriz: Bizim muhalefet sorunumuz, iktidar sorunumuzdan büyük!

Bu milletin bağrından doğmayan siyaset mayaları, artık tutmuyor, anlaşılıyor ki tutmayacak bundan sonra da. Bir iktidarı bu koşullardan daha zayıf nasıl yakalayabilir bir muhalefet? Israr ettikleri eski, bozuk mayayla olmayacağı anlaşıldı.

Genel Seçim’den sonra vatandaş, çakıldığı çıkmaz sokağın çıkış çarelerini muhakeme etmeye başlamıştı. Bu seçim, vatandaşın görüşlerini, gerçekten güncellemek zorunda olduğuna işaret eder. Bu güncellemeyi yaparsa muhalefeti de iktidarı da güçlü bir siyasetin altyapısı oluşur. Yeni bir ‘milli siyaset’ uyarlamasına ihtiyacımız var.

Ezberleri unutun!

ÇIKIŞ KAPISI GÜNCELLENMİŞ SEÇMEN

Ülkenin ve milletin çıkarlarıyla tartın siyasetleri, partilerin kemikleşmiş ezberleri ve siyasetçilerin küflenmiş fikirleriyle değil. Yani partilerden önce seçmen güncelleyecek kendini. Çıkış kapısı burada.

En son böyle bir ders çıkarabiliriz bu cambaz gösterisi yerel seçimden. Zaten başka da bir seçeneğimiz kalmadı seçmenin sağduyusundan başka. 70 yıldır kuyruğumuzu kovaladığımız bitmiş siyasetten keselim artık ümidi. Yenisini kurmak zorundayız kurulan yeni dünyada yerimizi almak, o dünyanın karar mekanizmasına ortak olmak için.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali İnandım Arşivi