"İsrail, halen iddialarına kanıt sunmadı"

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından atanmış olan Bağımsız İnceleme Grubu, İsrail'in Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) hakkındaki iddialarını incelemek üzere raporunu yayınladı ve "İsrail hala iddialarını destekleyecek kanıt sunmadı" dedi.

"İsrail, halen iddialarına kanıt sunmadı"
Yayınlanma:

Bağımsız İnceleme Grubu, İsrail'in Filistin'deki mültecilere sağladığı eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili UNRWA personelinin Gazze'deki gruplarla bağlantılı olduğu iddialarına dair henüz kanıt sunmadığını belirtti. Raporda, "İsrail Dışişleri Bakanlığı, Mart 2024'e kadar kimlik numaraları olmayan personel listelerini aldıklarını bildirdi. Ancak Mart 2024 listesi, çalışanların kimlik numaralarını içeriyordu. İsrail, kimlik numaralarını içeren bu listeyi temel alarak önemli sayıda UNRWA çalışanının Hamas üyesi olduğu iddiasında bulundu. Ancak İsrail, halen bu iddiaları destekleyecek bir kanıt sunmadı" ifadelerine yer verildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından atanmış olan Bağımsız İnceleme Grubu'nun raporuna göre, UNRWA'nın tarafsızlık prensibini uyguladığına ilişkin yapılan incelemelerde UNRWA merkezi ve farklı bölgelerdeki tesislere ziyaretler gerçekleştirildi, Gazze'deki UNRWA personeli dahil olmak üzere 200'den fazla kişiyle görüşme yapıldı ve 47 ülke ve kuruluşla doğrudan iletişim sağlandı.

Rapora göre, UNRWA'nın tarafsızlık ilkesini uygulama konusundaki çabalarına rağmen, özellikle Gazze ve Batı Şeria'daki çatışma bölgelerinde zorluklarla karşılaştığı belirtildi. Bu nedenle, UNRWA'nın tarafsızlığını güçlendirmek için daha etkili yönetim ve iç denetim mekanizmalarının gerekliliği vurgulandı. Bununla birlikte, UNRWA'nın bağışçılarla olan ilişkilerini daha stratejik bir düzeye taşıması ve daha operasyonel bir raporlama sistemi geliştirmesi gerektiği ifade edildi.

İsrail'in UNRWA'ya yönelik iddiaları sonrasında ABD dahil olmak üzere 16 üye ülkenin, UNRWA'ya sağladığı fonları askıya alma veya durdurma kararı aldığı biliniyor. UNRWA, yardım faaliyetleri kapsamında 13 bin kişiyi Gazze'de istihdam ederken, toplamda 32 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.