Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini anlattı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda Türkiye ekonomisi ve Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini anlattı
Yayınlanma:

Şimşek, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceğine ve OVP'nin etkili olacağına dair bir iyimserlik göstermeye başladığını belirtti.

OVP'nin Türkiye'nin politika önceliklerini desteklediğini vurgulayan Şimşek, bu programın güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu ifade etti. Programın, fiyat istikrarını sağlamanın yanı sıra kamu maliyesi disiplinini yeniden tesis etmeyi ve cari açığı azaltmayı amaçladığını belirtti. Ayrıca, sürdürülebilir bir yüksek büyüme oranı ve refah için temel hedeflerinin olduğunu dile getirdi.

Bakan Şimşek, kısa vadede en önemli zorluk olarak yüksek enflasyonu gösterdi ve bu konuda Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele çabalarını destekleyeceklerini söyledi. Programın temel amaçlarının fiyat istikrarı sağlamak, rekabetçiliği artırmak ve yapısal reformları gerçekleştirmek olduğunu açıkladı.

Özellikle Türkiye'nin ana ticaret ortaklarının büyüme beklentilerindeki iyileşmenin dış talebi destekleyeceğini belirten Şimşek, cari açığın program hedeflerinin ötesinde daraldığını ifade etti. Ayrıca, enflasyonun yavaşladığını ve yıllık enflasyonunun bu yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacağını öngördü.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin dayanıklı bir ekonomiye sahip olduğunu ve özel sektörün canlı olduğunu vurguladı. Türkiye'nin uzun vadede avantajları olduğunu ve küresel borçluluğun büyümeyi olumsuz etkilediğini belirtti. Türkiye'nin emsal ülkelerle kıyaslandığında uzun vadede avantajlı bir konumda olduğunu ifade etti.

Yeşil dönüşümün Türkiye'nin önceliklerinden biri olduğunu vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin karbon emisyonlarını azaltmayı hedeflediklerini belirtti. Kurulu güç kapasitesinin rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerjiye dayandığını ve fosil yakıtlara bağımlılığın azaldığını dile getirdi. Yeşil dönüşümle rekabet gücünün artırılmasının amaçlandığını ifade etti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.