Son ankette o parti birinci çıktı!

Yerel seçimlerin ardından ASAL Araştırma'nın yaptığı ankette partilerin oylarındaki değişim dikkat çekti. 20-21 Nisan'da yapılan araştırmaya göre partilerin sıralamasında önemli hareketlilik görünüyor.

Son ankette o parti birinci çıktı!
Yayınlanma:

DERLEME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri öncesi kamuoyu araştırma şirketlerinin yayınladığı anket sonuçları çokça tartışıldı. Birçok araştırmanın anket sonucu ise seçim sonuçlarıyla büyük farklılık oluşturdu. 31 Mart seçimlerinde AK Parti ilk kez ikinci parti konumuna düşerken, CHP de bu süreçte ilk kez birinci parti olarak bu seçimlerden çıkmayı başardı.

pariteler.jpg

Yerel seçimlerin ardından ilk kamuoyu araştırması yapıldı. ASAL Araştırma, yerel seçimlerin ardından yaptığı anket sonucunu yayınladı. ASAL Araştırma tarafından 26 ilde, 20-21 Nisan tarihlerinde yapılan ankette vatandaşlara, "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi.

18 yaş üzeri 2 bin kişi ile yapılan ankette AK Parti: yüzde 32.2 ile birinci parti görünürken; CHP: ise yüzde 26.5'lik oy oranı ile ikinci parti konumunda görünüyor. Anketteki verilere göre MHP: yüzde 9.8 ile üçüncü parti olurken, DEM Parti ise yüzde 9. ile dördüncü parti konumunda. Bu ankete göre CHP'nin kemikleşmiş oy oranı olan yüzde 25-26'lik kısımda bir kayıp görülmezken; yerel seçimlerde alınan emanet oyların ise genel seçimlere yansımadığı görülüyor.

asall.jpg

Yerel seçimlerde beklediği sonucu alamayan İYİ Parti bu ankette yüzde 5.6 görünürken; 60 belediye kazanan Yeniden Refah Partisi de yüzde 4.5 oy oranına yükselmiş görünüyor.

zaferrr.jpg

Oy artışının yaşandığı bir başka parti ise Zafer Partisi olarak ön plana çıkıyor. ASAL Araştırma'nın anketine göre, Zafer Partisi: yüzde 4.2, Türkiye İşçi Partisi: yüzde 2.6 oy oranında olan partiler arasında yer aldı.

ASAL ARAŞTIRMA YEREL SEÇİMDE NE YAPMIŞTI?

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri öncesi ASAL Araştırma'nın İstanbul anketinde Ekrem İmamoğlu yüzde 41,9, Murat Kurum ise yüzde 40,8 olarak açıklanmıştı. 31 Mart'ta Ekrem İmamoğlu yüzde 51, 14, Murat Kurum ise yüzde 39,59 oy almıştı. Yerel seçimlerde Türkiye genelinde CHP'nin oy oranı yüzde 38, AK Parti'nin oy oranı ise yüzde 36 olmuştu. CHP, uzun bir zamanın ardından ilk kez birinci parti konumuna yükselmiş oldu. AK Parti ise kurulduğu günden beri girdiği tüm seçimlerin ardından ilk kez ikinci parti konumuna düştü.

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.