Aile içi geçimsizliklerin çocuklar üstünde etkileri
Sevgili okurlarım, evliliklerde eşlerin anlaşmazlıkları çocukların psikolojik sorunlar yaşamalarına sebep olmaktadır. Bu durum çocukların duygu ve düşüncelerinin bozulmasına yol açar ve günlük yaşantılarının içinde çıkmaza girmelerine çok erken yaşlarda başlamalarına neden olur. Ebeveynler çocuklarının yanında her ne kadar öfke ve tartışmalarını gizlemeye çalışsalar da evdeki gergin hava duygusal bozulmaya en büyük etkendir.
Gerginlik ve öfke patlamalarına maruz kalan çocuklar korku ve endişeye kapılıp üzüntü duyarlar ve bu sebeple hırçınlaşırlar. Vücut kimyaları bozulmaya başlar ve çocukta uykusuzluk, mide ağrıları, baş ağrıları, ağlama, sinirlilik, kendine zarar verme davranışları ile genellikle ilk sinyallerini verir, artık çocuğun hayatını olumsuz yönde etkilediğini, ona verdiği zararları ve hayatının geri kalanında yol açacağı zararlı öğrenimlerin sonuçlarından ne kadar kötü yönde etkilendiğini görebilirsiniz.
Muhtemelen anne baba arasındaki geçimsizlikler çatışmalar kendilerince sadece tartışmadır ama ne yazık ki çocuklar için o kadar basit olmadığını, mutlaka derin izler bıraktığını, olumsuz kişilik özellikleri edindiklerini, olumsuz çatışmalardan öğrendikleri davranışları uygun veya uygun olmayan ortamlarda sergileyeceklerini de göz ardı edemeyiz. Çocuklar öfkesini kontrol edemeyen, tepkisel davranış ve düşünceler gösteren özellikler göstermeye başladıkça yaşam kalitelerinin düşmeye başladığını aileler de gözlemleyecektir. Her ne kadar çocukların bu duruma alıştıkları ya da tartışmaları anlamayacakları düşünülse de aksine çocukların ebeveynlere göre daha duyarlı olduklarının gözlemlendiğini belirtmeliyiz.
Aileler mümkün olduğunca çatışmalarını ya da olabilecek sert tartışmalarını çocuklarından uzakta yaparken herhangi bir anlaşmazlık durumunu çocuklarına uygun bir dille anlatma yolunu seçmelidir. Eğer çocukların yanında tartışma başlıyor ve şiddetleniyorsa mutlaka konuşarak anlaşmaya varılabileceğini de çocuklara ispat etmelidirler. Bu çocuğun hem aileye olan güveninin hem de kendisine olan güveninin artmasını sağlayacaktır.
Çocukların öfkesini kontrol edebilen, uyumlu, problemlerini konuşarak çözebilen kişiler olarak yetişmesi için ebeveynlerin çaba göstermesi gerekiyor. Mümkün olduğunca, problemlerden kaynaklanan çatışmaların yükü çocuklara yüklenmemelidir, anlaşmazlıkların yarattığı duygusal yıpranmalar onlara yansıtılmamalıdır ve onların yanında tartışmalar büyük boyutlara ulaşmadan konuşarak çözüme ulaştırılmalıdır.
Ebeveynlerin farkına varması gereken bir diğer durumda, kendi çocukluk yıllarında anne babalarının tartışma ve çatışmalarına maruz kaldıkları zamanlarda hissettikleri duyguları ve neler düşündüklerini, muhtemelen huzursuzluk, korku, tedirginlik, öfke, güvensizlik hissettiklerini hatırlayarak kendi çocuklarının neler hissedebileceğini tahmin etmeye çalışmalarıdır. Çocuklarınız hangi yaşlarda olursa olsunlar, kaldı ki yetişkin yaşlarda bile anne babanın çatışmalarını görmek güven duygusunu törpüleyecektir, küçük ve genç yaşlardaki çocukların mutluluk, güven, huzur, saygı, sevgi, duygu ve düşüncelerini büyük ölçüde zedeleyecektir. Mutlu, huzurlu, sağlıklı bir aile yaşantınızın olması dileklerimle. Sevgilerimle.