Bahattin Demiray

Bahattin Demiray

Alay edenlerden olmayınız

Alay edenlerden olmayınız

Sen sen ol Mutlu ilken söz verme, üzgün iken cevap verme, öfkeli İken karar verme, mutluluk yaşam kaynağı değil, Onlarlar ile başa çıkabilme yeteneğidir.

Doğruyu gösteren trafik levhası gibi sağlıklı olmalıyız, münakaşa, ısrar, zorlama, tartışma, dostluğu giderir, düşmanlığı arttırır, tehditle, korkuyla, doğru olan hak yolu kabul ettiremeyiz. Mümkün olduğu kadar, tepki verenlere karışmamalı, kişilere kötü söz, söyleyerek, alay ederek, tartışmamalı. Kur'an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde, fitneden uzak durmak emredilmiştir.

Senin yolun yanlış demek, kırgınlığa, düşmanlığa, İslam’dan uzaklaşamaya da sebep olur. Kişinin yanlışlarını güzelce demeli ve yazılmış bir ehli sünnet vel cemaat alimin din kitabını okumaya teşvik etmeli, İmandan amelden nasibi var ise, okur öğrenir. Nasibi yoksa, kitap verdiğimiz için sevap kazanırız. O âlimlerin mübarek sözleriyle hakkı kabul etmezse, bizim sözümüzü nasıl kabul eder?

Çalıştığı ortamdaki peygamber ahlakı gibi davrananın hâl ve hareketi, sözden daha tesirli olur, onun güzel hâline bakıp, doğru yolu bulanlar olabilir. Bir kişiyi hidayete kavuşturmak, hiç kimsenin elinde değildir. Hidayeti veren yalnız Allahü teâlâdır. Allah dilerse, insanın gayret ve taklidi imanını tahkike dönüşmesine yol verecektir. Bulunan yanlışlıkları düzeltme adına önce kendimize emr-i maruf yapmalıyız. Kendi hatamızı görüp, düzelttikten sonra, önce aile fertlerine akrabalara arkadaşlara nasihat etmeye gayret etmeliyiz.

Dinimizin bildirdiği şekilde iyilikleri anlatmayı, kötülüklerden uzaklaşmayı anlatamıyorsak, yapanlara karşıda kötü söz söylememeli, dua ile yardım etmeye çalışmalıdır.

Her Müslüman’ın yapması ve sakınması emredilen dinin hükümlerini öğrenmesi farz-ı ayn’dır.

Her müminin, en önce, ehl-i sünnet itikadını, kısaca öğrenmesi farzdır. Bundan sonra, yapacağı emirleri ve sakınacağı yasakları, abdestin ve namazın farzlarını, sünnetlerini, ramazan gelince, orucun farzlarını, zengin olunca, zekatı, öşürü öğrenmesi, hacca gideceği zaman haccı öğrenmesi, evlenme çağına gelen kadın ve erkeğin evlenmek istediği zaman, nikah bilgilerini, kadın-erkek haklarını, öğrenmesi farz olur.

İnsan; emir ile yasak ikilemi arasında kalınca, yasaktan sakınılır. Bir emri yapmak, bir haramı işlemeye sebep olursa, haram işlememek için, o emir terk edilir.

Haramların içinde farzları bilmek:

1- Nelerin haram olduğunu öğrenmek farzdır.

2- Haramları işlemek haramdır.

3- Mesela bir anda üç Boşanma vermek haramdır. Bu miktarı bilmek farzdır.

4- Haramların haram olduğuna inanmak farzdır. 5- Haram işlemekten yalnız Allah rızası için kaçmak farzdır.

Birbirimizle ilgili olan problemleri yine birbirimize anlatarak çözeriz. İyi kötü her olayı da birlikte paylaşırız. Kırcılıktan sivri dillikten, öfkeden tripten kaçınırız.

Kalp; iman ile... Acı; sabır ile... Dil de; Dua ile yoğrulursa... Kendini anlatmak için yorulma; Kalpleri ancak en iyi ALLAH c.c. bilir.

Selam ve duayla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahattin Demiray Arşivi