İnternet bağımlılığının nedenleri?
Ergenlik Dönemi: Ergenlik dönemi ile birlikte, pek çok ergende; içekapanıklık, can sıkıntısı, suskunluk, aile içi çatışmalar, duygusal karmaşalar, arkadaşları ile sorunlar, anlaşılamama, beğenilmeme korkusu, çevreden uzaklaşma, gelecek endişesi ve korkusu gibi davranışlar gözlemleyebilmekteyiz. Ergen bütün bu sorunları unutabileceği ve sorunlardan kaçabileceği bir ortama ihtiyaç duyar. Günümüzde İnternet zengin içeriği ile ergene, bütün bu unsurlarla baş etmesinde önemli bir araç görevi görür. Ergen internet aracılığı ile pek çok ihtiyacını karşılanmış olur.( eğlendirir, zevk verir, can sıkıntısını giderir, vakit geçirttirir, sosyal onay ve kabul görme ihtiyacını karşılar gibi..) Bütün bu ihtiyaçlarını karşılayabildikçe; teknoloji ve internette daha çok vakit geçirme isteğinde de artışlar olabilmektedir.
Cinsellik: Kişilerin cinsellikle ilgili sanal içeriğe bağımlılık geliştirmesi iki temel nedene dayanır. Bunlar biyolojik ve psikososyal ihtiyaçların karşılanmasıdır. Patolojik internet bağımlılarının interneti daha çok kullandıkları bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda özellikle porno ve seks içerikleri barındıran internet siteleri en çok tıklanan web sayfası içerisinde yer almaktadır. Bu da bize ciddi bir ipucu vermektedir.
Sosyalleşme: İnsan sosyal bir varlıktır. Sosyalleşme insan için önemli bir ihtiyaçtır. Bireyin sosyalleşmeyi öğrendiği ilk yer ailesidir. Bireyin aile ortamında, içinde yaşadığı toplumsal yapıda ve eğitim kurumlarında sosyalleşmesi sağlanamazsa, birey bu ihtiyacını başka alanlarda arayacaktır. Günümüz koşullarında sanal dünya, sosyalleşme ihtiyacının karşılanmasında önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır (facebook, twitter, ingtagram gibi.). Pek çok birey bu sosyal medya hesaplarına girerek sosyalleşme ihtiyacını karşılama yoluna gitmektedir. Bu sosyal mecralarda yer edinmek ya da iletişimde olabilmek için, internette sürekli ve uzun zaman dilimlerimde bağlı kalınması gerekmektedir. Bu çabaların hepsi internet bağımlılığına zemin hazırlayabilmektedir. Birey e-postalar, sohbet odaları, tartışma forumları, çevrimiçi oyunlar aracılığı ile sosyalleşmeye çalışmaktadır, Yine internet aracılığı sanal âlemde sosyalleşmenin sağlıklı olup olmadığı tartışma konusudur. Bu araçlar kullanarak sosyalleşme çabaları bazen de sosyal izolasyon ya da sosyal yalnızlıkları beraberinde getirebilmektedir. Çünkü birey sanal âlemde sosyal bir çevre kurdukça, onun gerçek yaşamdaki sosyal ilişkileri zayıflayabiliyor. Bazen de bağımlılığın artmasına bağlı olarak psikolojik rahatsızlıklar yaşanabiliyor. (Ögel. 2017)
Ait Olma İhtiyacı: Her bireyin sosyal ilişkiler kurma, tanınma ve ait olma ihtiyacı vardır. Bireyin kendisini bir yere ait hissetmemesi, boşluk ve anlamsızlık duyguları oluşmasına yol açabilmektedir. Bireyin kendisini bir yere ait hissedebilmesi, onun psikososyal ihtiyacına cevap bulmasına yol açar. Siberalem, her insanın kendi kafasına göre, insanlarla tanışabileceği bir ortama ait olma ihtiyacını giderir. Kişi, değişik ilgi alanları ve kişilik özelliklerine göre farklı gruplara katılabilir. Özellikle ortak programların oluşturulması ve grup etkileşiminin iyi gelişmesi, bireydeki aitlik duygusunu geliştirir. Bu tür platformlar içerisinde sürekli kalma ve etkileşimde bulunma, internete daha çok girme ve zaman harcamayı sağlar. Bu tür etkinliklerin çoğalması ve süreklilik kazanması internete bağlılığı artırabileceği gibi, bağımlılığı da geliştirebilir.
Özerklik İhtiyacı: Özerklik bireyin temel ihtiyaçları arasında yer alır. Bireye seçme hakkının verilmesi ve bunu özgürce kullanması, onun iş, çalışma ve öğrenme motivasyonunu artırıcı temel unsurlardır. Birey özerklik ihtiyacını karşılamayınca, bu ihtiyacını başka alanlardan karşılama yoluna gidebilmektedir. Özellikle eğitim sistemi, çocukların özerklik ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bu yüzden, gerçek hayatta bu ihtiyacını karşılamayan çocuklar, bu ihtiyacını bilgisayar yolu ile gidermeye yoluna gitmektedir. Okul ve aile çocuklara özerklik sunmuyor, ama oyunlar sunuyor. Çocuk oyunu, oyun karakterini, davranışları ve arkadaşlarını hep kendisi seçiyor. Bilgisayar bu ihtiyacını karşıladığı için, doğal olarak daha çok bu teknolojik araçlara yöneliyorlar.(Bolat,2016)
Yabancılaşma ve Yalnızlık: Yabancılaşma bireyin toplumdan uzaklaşmasını ifade eder. Yabancılaşma beraberinde yalnızlaşmayı da getirir. Her iki durumda da birey yalnızlığını gidermek için internet ya da televizyona yönelebilmektedir. Yine yalnızlık kavramı depresyon gibi, ,internet bağımlılığı için hem bir neden hem de bir sonuç olarak düşünülebilir. Kısaca, bireyi aşırı internet kullanmaya yönelten nedenin, toplu içinde yalnız kalmayla açıklanabileceği gibi, bireyin aşırı internet kullanmasından dolayı zamanla toplumdan uzaklaşarak yalnız kalması gibi düşünülebilir. (Ögel. 2017)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.