1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde basın, kendi hakkı için yazıyor!
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda, Atatürk Kültür Merkezi önünde toplandı.
ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde toplumun sesi olan, kalemlerini objektif tutabilen, adaletin doğru zamanda tecelli etmesi için komuoyunu oluşturan ve yönlendiren; hakikatin peşinde koşturan fikir işçileri ve gazeteciler bir araya gelerek, mevcut çalışma şartlarının günümüz ekonomisinde haberciyi fakirleştirdiğini vurguladı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube Başkanı Sinan Tartanoğlu, “Her zaman söylediğimiz gibi gazeteciler de bir işçi. Tüm işçilerin yaşadığı sorunları fikir işçileri de yaşıyor. Buradaki her bir gazeteci akşam markete uğradığında domatesin, yoğurdun fiyatını düşündüğünü biliyoruz. Bu anlamda ilk itirazımız bu sektördeki maaş düşüklüğü.” diye konuştu.
“212’SİZ BİR MUHABİR DÜŞÜNÜLEMEZ”
Tartanoğlu, sektörde 212 basın sigortası yapılmadan habercilerin çalıştırılmaya maruz bırakıldığını belirterek, “Diğer itirazımız ise 212 kapsamındaki kadronun artık yapılmamasıdır. Biz biliyoruz ki birçok televizyonda birçok gazetede, işe yeni başlayan gazetecilere 212 yapılmak istenmiyor. Biz burada diyoruz ki; Kamerasız, stüdyosuz, kameramansız bir televizyon düşünemiyorsanız 212’siz bir muhabir de düşünemezsiniz. Yaşam koşulları çok zor olduğu için ve gazeteciler de yaşamak zorunda olduğu için bu düşük maaşları ve 212’siz çalışmayı kabul etmek zorunda kalıyor.” ifadelerini kullandı.
“HER BİR BASKI GAZETECİLİĞE KARŞI İŞLENEN BİR SUÇ”
Basına ve ifade özgürlüğüne karşı baskıların hiçbir şekilde olmaması gerektiğini vurgulayan Tartanoğlu, “Her bir baskının gazeteciliğe karşı bir suç olduğunu düşünüyoruz. Tüm bunları düşünerek 1 Mayıs alanındayız. İstediğimiz çok büyük bir zenginlik değil. Yoğurdun, salatanın, domatesin fiyatını düşünmeden haber yapabilmeyi istiyoruz. Bu sorunları aşmakta örgütlenmenin büyük bir katkısı var. Bu taleplerin yerine getirilmesinde birlikte hareket etmek daha etkili. Özgürce haber yazmak ve gazetecinin refah seviyesini yükseltmek mümkün. Gazetecinin en az 2 asgari ücret maaş alması gerekiyor.” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.