Ufuk Uras, Devlet Bahçeli ile görüşmesinin detaylarını açıkladı: Erdoğan’ın haberi vardı, bir plan üzerinde çalışılıyor
ÖDP kurucu Genel Başkanı ve eski DTP milletvekili Ufuk Uras, geçtiğimiz günlerde MHP lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı Abdullah Öcalan görüşmesinin detaylarını paylaştı. Uras, Bahçeli’nin Öcalan çıkışından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haberi olup olmadığını ve görüşmenin arka planını gazeteci Cüneyt Özdemir'e açıkladı.
Uras, Bahçeli ile görüşmesinin MHP Genel Merkezi’nde gerçekleştiğini belirterek, "İlk defa böyle bir oturup yüz yüze konuştuk. Görüşme başvurusu benden geldi. Daha önce 10 Kasım’da bir sohbetimiz olmuştu ama bu tamamen özel bir görüşme oldu" dedi.
BARIŞ ÇAĞRISI TARİHİ BİR ÖNERİYDİ
Uras, Bahçeli’nin Öcalan’a yönelik silah bırakma ve barış çağrısını çok önemli ve tarihi bir adım olarak değerlendirdi. "Öcalan’ın barış çağrısı hakikaten tarihi bir öneriydi. Ben de doğrusu çok heyecanlandım ve bu çağrının olumsuz bir şekilde sürüncemeye bırakılmaması gerektiğini söyledim. Hızlı bir şekilde ilerlenmeli, dünya genelindeki gelişmeleri de göz önünde bulundurmalıyız" diyen Uras, diyalog zemininin oluşmasının önemine vurgu yaptı.
Cüneyt Özdemir’in "Erdoğan’ın bu çıkıştan haberi var mıydı?" sorusuna yanıt veren Uras, "Evet, Bahçeli’ye Erdoğan’ın Ekim ayında ‘Bu işi kendi aramızda çözelim’ dediğini duydum. Yani Erdoğan’ın bu konuyu kendi içlerinde çözme isteği, Bahçeli’nin çıkışından önce ortaya çıkmıştı" ifadelerini kullandı. Uras, Bahçeli’nin Erdoğan ile olan diyaloğunun ardından adım attığını ve bu sürecin Cumhur İttifakı içinde uyumlu bir şekilde ilerlediğini söyledi.
Uras, Bahçeli’nin barış için attığı adımların tek başına bir çaba olmadığını, bunun bir plan dahilinde geliştiğini belirtti. "Bir plan olduğundan hiç şüphem yok. Cumhur İttifakıyla uyum içinde olduğundan da eminim. Eğer bir devlet aklı varsa, bu süreç üzerinde çalışıldığını görmek de doğal" dedi.
Uras, Türkiye’nin barış süreciyle ilgili çok uzun yıllardır çalışmalar yaptıklarını, ancak her ülkenin kendine özgü bir dinamiği olduğunu ve Türkiye’nin koşullarının Orta Doğu’nun şartlarına uygun şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.
Son olarak, Uras, barış sürecinin "el yordamıyla" gitmemesi gerektiğini, devlet aklının ve planlı adımların önemli olduğunu belirtti.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.