1 Şubat 1961: Ankara semalarında felaket günü
Ankara'nın merkezinde meydana gelen uçak kazası büyük bir felaketin habercisi oldu. 87'si kaza anında olmak üzere 120 kişi hayatını kaybetti.
ÖZEL HABER - YASİN ŞAHİN
Bundan tam 61 yıl Ankara büyük bir felakete ev sahipliği yaptı. 1 Şubat 1963 tarihi o günlerde Ramazan ayına denk geliyordu. Saatler 15.00’ten 16.00’ya doğru akarken Ankara büyük bir patlamayla sarsılır. Gökyüzünde oluşan alev topu şehrin neredeyse her yerinden hakim olunan bir görüntüye neden olur.
Büyük bir merak uyandıran bu görüntünün sebebi kısa sürede anlaşılacaktır. Ulus üzerinde seyretmekte olan iki uçak havada çarpışmıştır.
Lübnan Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, Londra'dan Beyrut'a gitmek üzereyken benzin ikmali için Esenboğa Havalimanı'na iniş yaparken, Ankara semalarında keşif uçuşu yapan bir Türk askeri nakliye uçağıyla havada çarpışmıştı. Bu çarpışmanın ardından her iki uçak da Ulus semtine düştü. Lübnan yolcu uçağı, Hükümet Caddesi'nde bulunan Kuyulu Kahve'nin yerine inşa edilmiş Ticaret Han ile Sebze Hali arasındaki alana düştü. Askeri uçak ise Bent Deresi Caddesi üzerine düşerek hasar gördü.
Yolcu uçağında bulunan 17 kişinin ölümünün yanı sıra uçağın düştüğü han ve çevresinde de 87 kişi bu kaza sonucu hayatını kaybeder. Özellikle hanın içinde bulunan iki katlı İş Bankası binasında insanlar mahsur kalır. Hanın kapısını kapatan uçak içerde insanların yanarak ölmesine sebep olur. Kısa bir mesafedeki camii üstüne düşmesi ise o sırada camide namaz kılan cemaatin yüzlerce kayıp vermesine neden olabilirdi.
Ankara’da öte yandan civar semtlerde sessiz bir panik yaşanıyordu. Şehir hayatını felç eden bu kazanın ardından birçok insan evine ulaşamıyor yakınları ise merakla evlerine bekliyordu. Merak ancak 19.00’daki radyo yayını ile giderilebildi. Radyo yayınında büyük kazadan haberdar olan halkı bu kez yakınlarının hayatta olup olmaması telaşı sarmıştı.
Günün sonunda 87 ölü ile kapatılan kaza daha sonra tedavi olan hastalarla birlikte 120 ölüye ulaşmıştı. Ankara’nın bu kara gününden kalan acı hatıralar halen kentin belleğinde yer etmiş durumda.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.