ABB Başkanı Mansur Yavaş rakiplerine fark attı! İşte dikkat çeken anket sonucu

CHP'de 2028 için 'Cumhurbaşkanlığı Adaylığı' planları yapılırken, favori isimlerden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, en yakın rakibi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na fark attı. Asal Araştırma'nın son anketi bu farkı ortaya koydu. CHP'de anketlerin yanı sıra başka bir faktör daha önemli! İşte detaylar...

ABB Başkanı Mansur Yavaş rakiplerine fark attı! İşte dikkat çeken anket sonucu
Yayınlanma:

DEĞERLENDİRME: ADEM Y AVUZ IRGATOĞLU

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "İki forvetimiz var." sözleriyle Cumhurbaşkanlığı iştahı iyice kabaran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş arasındaki makas açılmaya başladı.

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde 6 milyonluk Ankara'da Mansur Yavaş yüzde 60 oy alırken, 16 milyonluk İstanbul'da ise Ekrem İmamoğlu yüzde 51 oranında oy almayı başararak ikinci kez başkanlık koltuğunu hak etti. Her iki ismin seçimlerde gösterdiği başarı, 2028 seçimlerine doğru CHP'de planları da değiştirdi.

chp-gm.jpg

"CHP'DE ZOR OLAN ADAY GÖSTERİLMEKTİR"

31 Mart seçimlerine giderken Ankara'da birçok CHP adayı "Partimizde zor olan aday gösterilmektir, aday gösterildikten sonra kazanmak kolay." yorumlarında bulunmuştu. Bu yorum, CHP'de aday olmanın zorluğunu gösteriyor. CHP içerisindeki gruplaşmalar, yakın tarihte Genel Başkan değişikliğinin yaşanması ile farklı bir boyut kazandı. Parti kanadında güçlenen Veli Ağbaba, Murat Emir, Ali Mahir Başarır, Gamze Taşçıer, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş gibi isimler öne çıkmaya başlarken; Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yakın isimler ise birer birer güç kaybediyor.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlık Seçimi'nde yeniden aday olan ve Kılıçdaroğlu'na yakınlığı ile bilenen Aylin Nazlıaka, seçimi kaybetti. Uzun yıllar Ankara Milletvekilliği yapan ve Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile sık sık tartışma yaşayan, hatta o dönem "kaçak su kullandığı" iddiası ile Gökçek'in sert eleştirilerine maruz kalan Nazlıaka, sürekli güçlenen isim olmuştu. Ancak CHP'de yaşanan değişim ile Nazlıaka, parti içerisindeki gücünü her geçen gün kaybetti. Son zamanlarda Aylin Nazlıaka’nın gittiği ilçeler ve illerde protesto edilmesi Genel Başkan Özgür Özel'in de dikkatinden kaçmamıştı.

asal-arastirnma-chp.jpg

MANSUR YAVAŞ, İMAMOĞLU'NA FARK ATTI

Yerel seçimlerin ardından Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu arasında yaşandığı iddia edilen gerginlik ve kırgınlıklar, Paris Olimpiyatları'nda yerini "sevinç ve kucaklaşamaya" bıraktı. AK Parti ve CHP arasında başlayan ama kısa süren normalleşme/yumuşama süreci, bugünlerde Yavaş ve İmamoğlu arasında devam ediyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, 2024 Paris Olimpiyatları'nda boy gösterdi. Kadın Voleybol Milli Takımı maçındaki galibiyet sonrası yaşadıkları sevinç gösterisi ile sosyal medyanın gündemine oturan Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu kucaklaşması, "İki isim arasında buzlar eriyor." yorumlarına neden oldu. Tam da bu görüntülerin ardından Asal Araştırma bir anket sonucunu kamuoyu ile paylaştı.

Asal Araştırma tarafında temmuz ayının ortalarında yapılan ve sonuçları geçtiğimiz gün açıklanan ankette vatandaşlara, "Bu pazar Cumhurbaşkanlığı Seçimi yapılsa sizce muhalefetin adayı kim olmalıdır?" sorusu yöneltildi.

Bilgisayar Destekli Telefon Anketi yöntemiyle 2 bin kişi ile yapılan kamuoyu araştırmasında Mansur Yavaş diyenlerin oranı yüzde 23,5 olurken; Ekrem İmamoğlu olmalı diyenlerin oranı ise yüzde 20,8'de kaldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise iki belediye başkanının gerisinde kalarak yüzde 10,1 oranında destek buldu.

kilicradoglu-ve-yavas.jpg

31 Mart yerel seçimlerinde Ankara'da rakibine iki kat fark atan ve aday gösterdiği ilçeleri kazanmayı başaran Mansur Yavaş'ın yükselişi anketlere yasıyor. Ankara'daki hizmetlerin yetersizliği noktasında eleştiri de alan Mansur Yavaş, polemiklerden kaçınarak "CHP'nin cumhurbaşkanı adayı" noktasında kamuoyu desteğini artırıyor. Parti kulislerinde konuşulanlara göre, Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun desteğini alacak olan isim daha favori görünüyor.

Haziran ayında, Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile yemekte bir araya gelirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ise henüz randevu vermedi.

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.