ABB'den Ankara Kalesi için kapsamlı çalışma!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent'in önemli tarihi mirası olan Ankara Kalesi'nde Hisar Kapısı'nda meydana gelen çatlakların giderilmesi için kapsamlı bir bakım ve onarım çalışması başlattı.

ABB'den Ankara Kalesi için kapsamlı çalışma!
Yayınlanma:

Ankara Kalesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun onayladığı projede yapısal çatlak onarımı, duvar dikişleri, tamamlama, temizleme ve güçlendirme işlemleri gerçekleştiriliyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar, Ankara Kalesi'nin özgün yapısını koruyarak Hisar Kapısı'ndaki tarihi dokuya zarar vermeden ilerliyor. Proje kapsamında, Uluslararası Icomos İlkeleri ve Venedik Tüzüğü'ne uygun modern restorasyon teknikleri kullanılarak çalışmalar sürdürülüyor.

ankarakalesi2.jpg

''ÇİÇEKLENME VE TUZLANMA GİBİ SORUNLARI GİDERMEK AMACIYLA ÖNLEMLER ALIYORUZ''

Projenin detayları hakkında bilgi veren Yüksek Mimar Halil İbrahim Karagöz, "Sur duvarlarındaki çatlaklar ve deformasyonlar üzerinde çalışıyoruz. Malzemelerin nemlenmesi sonucu oluşan çiçeklenme ve tuzlanma gibi sorunları gidermek amacıyla önlemler alıyoruz. Ayrıca, Roma Dönemi'ne ait taşların restore edilmesi ve malzeme kayıplarının tamamlanması da projemizin önemli adımlarından biridir" dedi.

Projenin tamamlanma süreci hakkında bilgi veren Mimar Şeyda Ataman ise, "2024 yılı içinde çalışmaları bitirmeyi hedefliyoruz. Ankara Üniversitesi Jeoloji Bölümü ile iş birliği yaparak su sorununu çözme ve teras döşemelerini yenileme gibi alanlarda akademik destek alıyoruz" şeklinde konuştu.

kalerestorasyon.jpg

Ankara Kalesi'nin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla destek veren Ankara Kent Konseyi Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi Başkanı Şevket Bülend Yahnici ise, "Ankara Kalesi'nin değerini korumak ve turizm açısından önemli bir merkez haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu proje, milli bir görevdir ve Ankara Kalesi'nin mirasını geleceğe taşımak adına büyük bir adımdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.