Ankara'da 35 yıllık sahaf: "Kitapçıya gitmek, bir sosyalleşme etkinliğidir"

Ankara Karanfil Sokak'ta 35 senedir sahaflık yapan Osman Nuri Çalık, teknolojinin gelişmesiyle beraber kitapçıların olumsuz etkilendiğini söyledi.

Ankara'da 35 yıllık sahaf: "Kitapçıya gitmek, bir sosyalleşme etkinliğidir"
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Ankara'da 45 yıllık Karanfil Sokak’ta bulunan yılların eskitemediği Kitapçılar Çarşısı'nda 35 senedir sahaflık yapan Osman Nuri Çalık, teknolojinin yaygınlaşmasının kitapçıları olumsuz etkilediğini ancak yine de kitapseverler arasında eski alışkanlıkların devam ettiğini söyledi.

SAHAFLIK ÇOK ÖNEMLİ BİR İŞLEV

Küçük yaşlarda Kızılay sokaklarında naylonun üzerinde bir kaç kitap satmaya başlayarak bu günlere geldiğini söyleyen Çalık, “Kitap içimde hep bir tutkuydu. Bir arkadaşım ile beraber Kızılay’da satmaya başladık. Sonrasında olgunlar sokakta demir tezgahlara geçtik. 20 sene sonra da son durağım ise ‘Kitapçılar Çarşısı’ oldu. Küçük bir dükkan tuttum son olarak da bu çarşıya geçtim. Her zaman şunu söylerim sahaflık çok önemli bir işlev. Elimizden geldiği kadar kitapseverlere destek olmaya çalışıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

TEKNOLOJİNİN HEM AVANTAJLARI, HEM DE DEZAVANTAJLARI VAR

sumer2.jpg

Çalık, "Sosyal medyada internet kitapçığı çıkmaya başladı. Özellikle yeni nesiller, yeni kuşaklar daha çok internet alışverişini seviyor. Yeni nesil artık kitapçılara gitmeyi çok tercih etmiyor. Bu da bizi maalesef asosyalleştirecek. Teknolojinin iyi yanları da var elbette fakat dezavantajları da var. Örneğin siz geldiniz hem hoş bir sohbet yaptınız hem de kitaplara bakıp beğendiğiniz kitabı aldınız. Bu tam anlamıyla bir sosyal toplum olma şekildir. Manevi anlamda insana dokunmak, soru sormak konuşmak çok değerli unsurlarımız. Mesela bugün bir kaç genç geldi buraya. Onlarla uzun uzun sohbet ettik, kitap aldılar, önerilerde bulunduk, tatlı tatlı tartıştık, konuştuk. Harika bir fikir teatisi oluştu." dedi.

KAĞIT KİTAPLAR VE E-KİTAP ARASINDAKİ FARK

Kâğıt kitaplar, tutulabilir bir bedene sahip oldukları için okuyucuyla daha yakın bir bağ kurar. E-kitaplar ise bu bağı kurmakta zorlanır çünkü tutulabilir bir bedenleri yoktur. Kâğıt kitaplarda not alabilir, kitaplığınızda saklayabilir ve ihtiyaç halinde yeniden okuyup notlarınıza bakabilirsiniz.

BÜYÜK HAZİNE

Kitapçıların sadece kitap sattığı bir yer olmadığını belirten Osman Nuri Çalık, "Kitapçıya gitmek, bir sosyalleşme etkinliğidir. Kitapçıya gittiğinizde yeni insanlarla tanışabilir, fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Ayrıca, sahaflarda bulabileceğiniz eski kitaplar, size farklı bir kültürel deneyim sunabilir." ifadelerini kullandı. Çalık, Başkentlilere sahafları gezmelerini tavsiye ederek, "Eski kitapları karıştırın. Bu çarşı ve eski kitaplar birer hazine ve büyük bir zenginlik. Bu çarşıda aradığınız bir çok şeyi bulabilirsiniz." diye konuştu.

sumer3.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.