Ankara'da Alişir Nevai heykeli açılışı yapıldı: Türk dünyası için anlamlı bir tören

Özbekistan'ın ünlü şairi ve devlet adamı Alişir Nevai'nin anısına yapılan heykelin açılışı, Ankara'nın Keçiören ilçesinde bulunan Gümüşhane Ihlamur Vadisi'nde gerçekleştirildi. Tören, hem Türkiye hem de Türk dünyası için büyük bir anlam taşıdı.

Ankara'da Alişir Nevai heykeli açılışı yapıldı: Türk dünyası için anlamlı bir tören
Yayınlanma:

Açılış törenine Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Çağdaş Sarıaslan, Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Karadağ ve birçok davetli katıldı. Büyükelçi Azamhocayev, tören sırasında yaptığı konuşmada, heykelin yapımında ve açılışında emeği geçenlere teşekkür ederek, bu projenin hayata geçmesinde katkıda bulunanlara minnettarlığını dile getirdi.

NEVAİ'NİN ANISI TÜRK DÜNYASINDA YAŞATILIYOR

Alişir Nevai'nin Özbek kültürü ve edebiyatı için taşıdığı değere vurgu yapan Büyükelçi Azamhocayev, Nevai'nin Türk dünyası için bir simge olduğunu belirtti. Azamhocayev, "Bu projenin başlatılmasında Başkent Üniversitesi Alişir Nevai Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Abdurahman Güzel hocamızın girişimi ve bu girişimi her açıdan destekleyen bir önceki Belediye Başkanı Turgut Altınok kardeşimize değerli destekleri için teşekkürü bir borç biliyorum. Bu projeye desteklerin devamını getirip bugünkü açılışın organizasyonuna büyük katkı sağlayan değerli Dr. Mesut Özarslan Başkan'a da çok çok teşekkür ediyorum" dedi.

Azamhocayev, 2021 yılında Türk Devletleri Teşkilatı kapsamında Alişir Nevai Uluslararası Ödülü'nün ihdas edildiğini ve önümüzdeki yıllarda Özbekistan'da bir Alişir Nevai Enstitüsü kurulmasının planlandığını da ekledi. Bu enstitünün yurt dışında da şubeler açarak, Alişir Nevai'nin mirasını ve değerlerini daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedeflediğini belirtti.

TÜRK DÜNYASI İÇİN BİR ONUR KAYNAĞI

Büyükelçi Azamhocayev, dünyanın birçok noktasında Alişir Nevai heykellerinin dikildiğini belirterek, Ankara'daki bu heykelin açılışının sadece Özbek halkı için değil, Türkiye'deki tüm kardeşleri ve bütün Türk dünyası için büyük bir onur kaynağı olduğunu vurguladı.

Törenin ardından gerçekleştirilen resepsiyonda, davetlilere Özbekistan mutfağından lezzetler ikram edildi ve Özbekistan hakkında bilgilendirme yapıldı. Alişir Nevai'nin anısını yaşatmak için yapılan bu açılış, Türk dünyasının kültürel ve tarihi bağlarını bir kez daha pekiştirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.