Ankara'da binlerce kişi Tunalı Hilmi Caddesi'ni kullanıyor ama çoğu kişi onu bilmiyor!

Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinden biri olan ve Ankara'da bir caddede ismi bulunan Tunalı Hilmi Bey'in kim olduğunu birçok Ankaralı bilmiyor. Vefatının 96. yıl dönümünde Ankara'daki Tunali Hilmi Caddesi'ni yeniden hatırlatan anadolugateze.com.tr, Başkent'in değerlerini gündeme taşımaya devam ediyor.

Ankara'da binlerce kişi Tunalı Hilmi Caddesi'ni kullanıyor ama çoğu kişi onu bilmiyor!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Ankara'da her gün binlerce kişinin yürüdüğü ama birçoğunun ismini dahi fark etmediği Tunalı Hilmi Caddesi, 26 Temmuz için büyük bir öneme sahip. 1871 yılında doğan ve 26 Temmuz 1928'de vefat eden Tunalı Hilmi Bey'in adıyla özdeşleşen Ankara'nın Tunalı Hilmi Caddesi, onun anısını yaşatmaya devam ediyor.

thimmi2.jpg

Tunalı Hilmi Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinden Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadar aktif bir siyasetçi olarak önemli katkılarda bulundu. Kadın hakları savunuculuğu ve eğitim reformları ile tanınan Hilmi Bey, Türk milletinin modernleşme sürecine yaptığı katkılarla hatırlanıyor.

Ankara'nın en işlek ve popüler caddelerinden biri olan Tunalı Hilmi Caddesi, adını bu değerli siyasetçiden alıyor. Caddenin tarihi ve kültürel önemi, Tunalı Hilmi Bey'in mirasını yaşatmak adına büyük bir rol oynuyor.

thilmi.jpg

TUNALI HİLMİ BEY KİMDİR?

Cumhuriyet’in kuruluş yıllarının önemli siyaset adamlarından Tunalı Hilmi Bey, 1871’de Eskicuma'da (Bulgaristan) doğdu. Kuleli’deki öğrencilik yıllarında gazete çıkararak başladığı hürriyet mücadelesine askeri tıbbiyede de devam etti. 1895'de Cenevre'ye gitti ve Jön Türk hareketinin önde gelenleri arasında yer aldı.

Faaliyetlerini Cenevre, Madrid ve Kahire'de sürdürdü. 1908'de İkinci Meşrutiyetin ilanıyla yurda döndü. Karadeniz Ereğlisi Bayburt Ordu, Beykoz ve Gemlik’te kaymakamlık yaptı. Göçmen dairesinde müfettişlik görevlerinde bulundu. 1919'da son Osmanlı Meclis-i Mebusan'ında Bolu milletvekili iken meclis dağıtılınca Ankara’ya geldi ve Milli Mücadele saflarındaki yerini aldı.

1920’de açılan ilk mecliste Bolu’yu temsil etti. 1923 ve 1927 dönemlerinde Zonguldak milletvekili seçildi. Türkçe’nin arılaştırılması, kadın ve işçi hakları, köy kalkınması konularındaki kararlı çalışmalarıyla tanındı. Kurtuluş Savaşı sırasında hem cephede, hem de cephe gerisinde mücadele edenlere verilen yeşil-kırmızı şeritli İstiklal Madalyası sahibidir.

thilmi4.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.