Ankara’da EGO otobüsleri "serinletmiyor, zehirliyor!"

Başkent Ankara’da toplu taşımanın kalbi EGO otobüslerindeki klimaların filtreleri uzun süre değiştirilmemesi nedeniyle simsiyah oldu. Serinletmesi beklenen klimalardan salınan hava nedeniyle hastalık yapan mikroorganizmalar havada uçuşuyor, klimalar adeta zehir saçıyor.

Ankara’da EGO otobüsleri "serinletmiyor, zehirliyor!"
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: MURAT BÖLÜK

Ankara Büyükşehir Belediyesine ait EGO otobüsleri yolda kalma, arıza yapma sorunlarıyla sürekli gündeme geliyor. anadolugazete.com.tr, EGO otobüslerinde dikkatlerden kaçan başka bir probleme kamuoyunun dikkatini çekiyor. Özellikle yaz mevsiminde aşırı sıcakların ve otobüslerdeki insan yoğunluğunun oluşturduğu ortamda içerideki havanın temizlenmesi ve serinlemek için şoförden açması istenilen klimalar adeta zehir saçıyor.

EGO otobüslerindeki bakımsız klimalardan şikayetçi olan vatandaşlar, klima filtrelerinin bronşit, menenjit ve zatürre gibi üst solunum yoluna bağlı hastalıklara davetiye çıkartacağını ifade etti.

klima-1.jpg

"ÖLÜMCÜL HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARTIYOR"

Ankara EGO otobüslerinin bakımı yapılmayan klimalar sağlık açısından vatandaş için büyük risk oluşturuyor. Uzmanlar tarafından bakımsız klimaların özellikle astım hastaları, akciğer hastaları ve çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu ifade ediliyor. Klima teknisyenleri, filtrelerin en geç ayda 1 defa temizlenmesi gerektiğini vurguluyor. EGO otobüslerindeki klimaların periyodik aralıklarla filtre temizliği yapılması gerekirken, bazı otobüslerin klima filtrelerindeki kirlilik bunun yapılmadığını gösteriyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Füsun Soysal, bir televizyon kanalına verdiği röportajında bakımı yapılmayan klimaların kas spazmlarını artırdığını, migreni tetikleyebileceğini ifade etti. Klimalarda oluşan mikroorganizmaların zatürreye neden olabileceğini söyleyen Dr. Soysal, “En önemli olan ise klima zatürreleri tedavi edilmezse kalp yetersizliği, solunum yetersizliğine ve ölüme kadar gidebilir.” dedi.

"AKCİĞERİN DOKUSUNDA İLTİHAP OLUŞTURUYOR"

Temizliği iyi yapılmamış klimaların içinde bazı zararlı organizmaların ürediğine değinen Dr. Soysal, “Bu mikropların solunmasıyla önce üst solunum yolları, sonra alt solunum yollarına doğru yerleşiyor. Akciğerin dokusunda iltihap oluşturuyor. Ateş olmayabilir, kişinin genel durumu bozulmayabilir. Yalnızca öksürükle, yalnızca griple belirti oraya çıkabilir.” diye konuştu.

klima.jpg

EGO Genel Müdürlüğünün kurumsal sitesinde günlük seferler ve taşınan yolcu sayıları istatistiklerine bakıldığında 18 Eylül 2024 tarihinde 9 bin 827 sefer düzenlenip 876 bin 323 yolcu taşındı. Bunların içerisinde çocukların, yaşlıların ve hastaların olacağı düşüldüğünde klima bakımlarının yapılmasının ne kadar zaruri olduğu bir kez daha gözler önüne seriliyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.