Ankara’da kapanan dereler, yok olan Hayvanat Bahçesi ve Ankapark masalı
Bir zamanlar Ankara’nın meşhur AOÇ Hayvanat Bahçesi’nde ‘penguenler vardı’ desek; bugün çok az kişi inanır… O günlerin güzelliğine dair birçok fotoğrafımız; pek çok anımız var…
ÖZEL HABER: ORHAN KEMAL ERKILIÇ
Keçiören’in sessiz, sakin bir mahallesinde başlayan hayatımın çocukluk ve gençlik yılları Yenimahalle Çiftlik Kavşağı’nda geçti. Araç trafiğinin az olduğu, alışverişin bakkaldan yapıldığı günlerdi. İnsani hırsların değil; ilginin, sevginin, anlayışın öne çıktığı güvenli bir dönemdi...
* * *
Yenimahalle’de yaşamak, Keçiören’deki dedemden uzaklaşmaktı; üzgündüm...
Yenimahalle’de yaşamak, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) Hayvanat Bahçesi’ne yakın olmaktı; mutluydum...
Gazeteci babamın mesaisi elverdikçe bir hafta sonu dedeme bir hafta sonu Hayvanat Bahçesi’ne gidiyorduk.
DERELER KAPANDI, KADERİ DEĞİŞTİ
Hayvanat Bahçesi’nde su aygırları, akbabalar yaşıyordu. Timsah, aslan, kaplan, fil hatta penguen bile vardı. Zamanla genişleyen alana daha fazla hayvan geldi. Sıralı tellerin içinde geleni gideni izleyen akbaba ve kartallar, zürafaların arkasındaki daha büyük alana alınınca uçmaya da başlamıştı (!). Rengârenk canlıların güzelliği, flamingoların estetiği ile fillerin ağır adımları o yaşta mest ederdi benim gibi çocukları.
* * *
Her şey eskir ve zamanla değişir ya; Ankara Hayvanat Bahçesi de bu kaderi yaşıyordu sanki. Kapısına kilit vurulurken üzülmüştük. Başkentin birçok çayından gelen suyla coşan derenin üzerindeki köprüden geçerek gittiğimiz yerlerin çevresi de kapatıldı zamanla.
1940 yılında hizmete giren; süreç içinde bakım, onarım ve yenileme çalışmaları diyerek didiklenen AOÇ Hayvanat Bahçesi, 26 Ağustos 2013’te kapatıldı...
YAŞAYANLARDAN MAKETLERE
Hayat gibi her şey hızlı akıyordu ve peşine düşülene yetişilemiyordu. O demlerde ‘dev bir temapark’ sloganıyla Ankapark projesi geliştirildi. Proje bir anda en önemli gündem maddesi oldu. Her yönüyle tartışılırken 21 Mart 2019’da açılışı bile yapıldı ama bir varmış bir yokmuş misali masal gibi başladı ve hayal kırıklığı ile son buldu.
Sayısız canlının yaşadığı tarihi arazi, nesli tükenmiş dinozor maketleri, robotlar ile oyuncak mezarlığına döndü adeta.
ANKAPARK NE OLDU?
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankapark’ı halka açma konusunda kararlı. Devam eden anketler ile bir yol haritası belirlenmeye çalışılıyor.
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da son yıllarda yaptığımız sohbetlerde bir hayvanat bahçesi dileğini hep dile getirenlerden.
Ankara’nın değerleri korunmalı, geliştirilmeli ve kent ekonomisine katkı sunan bir hale getirilmeli. Bu sadece Ankapark için değil başkentin tüm değerleri ile ilgili düşünülmeli ve gereği yapılmalı.
Ankara; tarihi, kültürü, mazisi ve sahip olduğu binlerce yıllık medeniyet zenginliği ile bunu hak ediyor.
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ’NDEKİ
ANKARA HAYVANAT BAHÇESİ HAKKINDA…
*Özellikle hafta sonları piknik için yer bulmak zordu…
*Çok sayıda hayvanın bulunduğu parkta yavrular büyük ilgi görürdü…
*Tüm uyarılara rağmen ziyaretçiler hayvanlara ziyafet çekerdi!..
*Hayvanat Bahçesi’nin son dönemlerinde at arabaları ile yürümeye üşenenlere turlar düzenlendi.
*Maymunlar, filler, aslanlar, zürafalar, yırtıcı kuşlar en çok ilgi gören hayvanlar olurdu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.