Ankara’da o yer sanatın kalbi oldu: Üniversite ve öğrencilerin sergisi heyecan yarattı

Ankara'nın Mamak ilçesinde yer alan tarihi Şafaktepe Dekovil Hattı, sanatın merkezi haline geldi. Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi öğrencilerinin sanat eserleri bu özel mekânda sergilendi.

Ankara’da o yer sanatın kalbi oldu: Üniversite ve öğrencilerin sergisi heyecan yarattı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

HEDEF: ÜNİVERSİTE KİMLİĞİNİ VURGULAMAK, ÖĞRENCİ MOTİVASYONUNU ARTTIRMAK

Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Geleneksel Türk Sanatlarında Öğretim Görevlisi Asiye Kafalıer Dönmez, bu tarihi yerde anadolugazete.com.tr’ye sergiye dair açıklamalarda bulundu. Dönmez, "Bu sergiyi, öğrencilerimize destek vermek ve üniversitenin kimliğini doğru bir şekilde ifade etmek amacıyla düzenledik. Sergide, öğrencilerin çalışmaları ile üniversitenin hocalarının eserleri bir araya geldi. Bu birliktelik, üniversite kimliğini vurgulamanın yanı sıra öğrencilerin motivasyonunu artırmayı hedefledi." dedi.

3333.jpg

“ÖĞRENCİLER İÇİN ÖNEMLİ BİR DENEYİM OLDU”

Sergide öğrencilerin ikinci sınıf, üçüncü sınıf, mezuniyet, yüksek lisans ve doktora çalışmalarının yanı sıra, Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi'nin öğretim üyelerinin eserleri de yer aldı. Ayrıca, onur öğrencileri Kadir Sakoğlu Hattat ve Nuran Öner'in eserlerinin sergiye renk kattığını dile getiren Dönmez, “Bizim üniversitemizde, bölümümüzde bütün alanlara yönelik dersler var. Yani kitap sanatlarının tamamını görüyorsunuz. Çini, kalem işi, halı, kilim, kumaş dokuma derslerimiz var. Üniversite öğrencileri için bu sergi önemli bir deneyimdi. Mamak ilçesinin yerel sanat sahnesine katkıda bulunarak, öğrencilerin sanatlarını toplumla buluşturmasına olanak tanıdı. Aynı zamanda, öğrencilerin çeşitli geleneksel Türk sanatları disiplinlerinde çalışmalarını sergileyerek, sanatın zenginliğini vurguladı.

2222.jpg

ÖĞRENCİLERİN ESERLERİNDE FARKLI YAŞ GRUPLARI VE AKADEMİK YAKLAŞIM

Sergide yer alan eserlerin farklı yaş gruplarından öğrenciler tarafından yapıldığını belirten Öğretim Görevlisi Dönmez, "Öğrencilerimizin önemli bir kısmı aslında Ankara’da. Dışarıdaki şehirlerden daha az gelen oluyor. Bir de öğrencilerimizin bizim yaş ortalaması zaman zaman yükselir, zaman zaman düşer. O da bugüne kadar eğitim almayan ya da eğitim alıp da bunun akademik tarafını görmek ve öğrenmek isteyen belli bir yaş grubu da tekrar üniversite hayatına başlar. Bu nedenle bazı öğrencilerimizin çocukları, bazılarının torunları var. Böyle bir karma içerisinde bir yaş grubumuz var ama biz hepsiyle rahat çalışıyoruz bir sıkıntımız olmuyor." diye konuştu.

Dönmez, sergide yer alan eserlerin akademik bir yaklaşımla hazırlandığını belirterek, "Öncelikle belediyelerin yaptığı bu destek aslında hayata ve sanatı topluma mal etme açısından çok kıymetli. İkinci önemli yaptıkları şey de, bu genelde halk eğitimin desteğiyle yapılan çalışmalar da aslında bir çeşit ve terapi görevi görüyor bu sanat çalışmaları fakat üniversiteler de yapılan çalışmalarla bu çalışmaların birbirine katmamak arasındaki akademik farkı görmek ve gözetmek lazım. O da toplum zamanla gördükçe, okudukça ve öğrendikçe bu ayrımı yapacak.

Bizim öğrencilerimizin çalışmalarında önemli bir kısmında arkasında bir hikaye var. Hiçbir şey rastgele orada değil. ‘Neden bunu yapıyorum, neyle yapıyorum, niçin yapıyorum, sonucunda ne görmek istiyorum?’ tüm bu soruları sorarak yapıyorlar. Bunu yaptığı için de ben kendi alanımdaki örneği vereyim tezhip sanatıyla ilgili yapıyorsa her bir motifin anatomisini, uygulama tekniklerini bilmesi yetmiyor. Buna ilaveten bunun bir hikayesi olması gerektiğini bilerek çalışıyor. Çünkü her sanat dalının bir dili var, o dili doğru yerde doğru şekilde kullanırsak eser oluyor ancak aynen alıp tekrar edersek o zaman bir çeşit süsleme oluyor. Bu ikisi arasındaki farkı sergilerle ortaya koymamız gerekiyor ki ayrım yapılabilsin." ifadelerini kullandı.

BU TÜR ETKİNLİKLER ÖNEMLİ

Mamak Belediyesi ve diğer yerel destekçilerin katkılarıyla gerçekleşen bu tür etkinlikler, sanatın toplum hayatındaki önemini vurguluyor ve öğrencileri sanatla buluşturarak onların motivasyonunu yükseltiyor. Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi öğrencileri hem akademik hem de sanatsal yönlerini geliştirme fırsatı buluyor ve bu tür sergilerle kendi kimliklerini topluma tanıtma şansı elde ediyorlar.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.