Ankara'da oto aynaları denince akla o geliyor

Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde 1963 yılından bu yana hizmet veren Öztürk Oto Ayna, araç model farkı gözetmeksizin, sınırsız, her çeşitte ve her özellikte araç aynalarının iç ve dış camlarının imalatını yapıyor.

Ankara'da oto aynaları denince akla o geliyor
Yayınlanma:

40 yıllık tecrübesini konuşturan Kemal Öztürk, araç aynalarının iç ve dış camlarının imalatını orijinal kalitede üretmenin yanı sıra montajını da yaparak müşterilerine önemli bir tasarruf sağlıyor.

Firmanın ikinci nesil işletmecisi Kemal Öztürk, “Tüm marka ve modellerin orijinal ve yan sanayi aynaları bizde mevcut. En ufak bir kazada aynanın içindeki ayna camı kırılır, kapaklar sağlam kalır, biz onları değiştiriyoruz." dedi.

Her tür otomobil aynasının değişimini yaptığını söyleyen Öztürk, "Günümüzde en düşük model arabanın dış aynası 7 bin - 10 bin TL civarında tutuyor fakat biz bunu sadece camını değiştirerek 200 - 500 TL arasında bir maliyetle onarıyoruz. Aynalarımızın tamamı orijinal aynadır. Sadece kesimini kendimiz yapıyoruz. Aynaların asıl özelliğine göre, kolormatik, krom, mavi, asferik (kör noktalı aynalar) gibi farklı çeşitlerde aynalar üretiyoruz. Bu aynaların birçoğunu yurt içinden, bir kısmını ise yurt dışından temin ediyoruz. Yurt dışından gelen aynaları da kendimiz keserek, orijinal aynadan ayırt edilemeyecek bir şekilde üretiyoruz." diye konuştu.

Öztürk, aynaların montajını da kendilerinin yaptığını belirterek, "Aynalarımızın montajını da kendimiz yapıyoruz. Bu sayede müşterilerimize, aracın orijinal aynasını değiştirmek yerine, çok daha uygun bir fiyata orijinal kalitede bir ayna sunabiliyoruz." şeklinde konuştu.

otoayna4.jpg

KOLLUK KUVVETLERİ, TOPLU TAŞIMA VE MOTOSİKLET AYNALARI DA YAPILMAKTA

Yıllarca bu mesleğe gönül veren Kemal Öztürk, "Kolluk kuvvetleri ile yıllardır çalışıyoruz. Tüm şehirlerdeki ordu ve emniyet teşkilatı için güvenlik ve araç altı arama aynaları üretiyoruz. İmalatçı olduğumuz için ücret anlamında da daha cazip oluyor. Kalite olarak da herkes bilir bizi tanır. Aynı zamanda dolmuş, halk otobüsleri, taksi ve benzeri toplu taşıma araçlarına da ayna üretiyoruz. Bu araçlar için de aynı kaliteyi sağlıyoruz" ifadelerine yer verdi.
Öztürk, motosiklet aynalarına da talep olduğunu belirterek, "Önceden motosiklet aynaları ile çok ilgilenmiyordum ama son dönemde eşimizin dostumuzun da motorlarını yapmaya başladıktan sonra talep oluştu. Çünkü motor aynaları çok kırılıyor. Onların da ayna camlarını yapıyoruz" diye konuştu.

otoayna3.jpg

"AYNA ÜRETİMİNDE TEKNOLOJİYİ TAKİP EDİYORUZ"

60 yıldır hizmet Ankara Yenimahalle’de hizmet veren Öztürk Oto Ayna işletmecisi Kemal Öztürk, şunları kaydetti: "Eskiden babam ayna dökümünde standart elle döküm yöntemini kullanıyordu. Arkasına komalak sürüp gazete kağıdı yapıştırarak üretim yaparlardı. Daha sonra, bakır gümüş nitrat yöntemini öğrendik ve bu yöntemle daha kaliteli aynalar üretmeye başladık. Ayrıca, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, aynalarda krom, mavi ve titanyum kaplama gibi farklı kaplama türleri de yapılmaya başlandı. Bu aynaların birçoğunu yurt içinden, bir kısmını ise yurt dışından temin ediyoruz. Yurt dışından gelen aynaları da kendimiz keserek, orijinal aynadan ayırt edilemeyecek bir şekilde üretiyoruz. Biz de bu kaplama türlerini kullanarak, müşterilerimize farklı seçenekler sunuyoruz."

Aynaların üretiminde kullanılan camın kalitesine de dikkat ettiklerinin altını çizen Öztürk, "Türkiye'de şişe camı üretiminde dünyada ilk üçte yer alıyoruz. Bu nedenle, aynalarımızda da yerli cam kullanıyoruz. Ayrıca, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, aynalarda krom, mavi ve titanyum kaplama gibi farklı kaplama türleri de yapılmaya başlandı. Biz de bu kaplama türlerini kullanarak, müşterilerimize farklı seçenekler sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

YENİ TREND EVLERDE DIŞ BÜKEY AYNA

Araç aynalarının yanı sıra, makyaj aynaları ve güvenlik aynalarının da üretildiğini, makyaj aynası konusunda Çin’den sonra Avrupa’daki en iyi satışın Türkiye’de olduğunu belirten Kemal Öztürk, güvenlik aynalarında Türkiye'nin lider firmalarından biri olduklarını söyledi.

Öztürk, "Son dönemde, evlerde dış bükey aynalar kullanılmaya başlandı. Bu aynalar, salonlara derinlik ve modern bir görünüm katıyor. Biz de bu alandaki talebi karşılamak için üretim yapıyoruz. Aynı zamanda otellerde banyo aynasının içine montaj ve onun ışıklandırmalar yapılıyor. Banyoya girildiğinde bir kenarında büyüteçli ayna bulunuyor. Bu tarz aynalar özellikle Akdeniz bölgesinde yoğun talep görmekte. Biz de onların bu taleplerine yanıt veriyoruz.” ifadelerine yer verdi.

otoayna2.jpg

"İŞ ARAYANLAR BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİR"

Çocukluk yıllarından bu yana babası ile çalıştığını söyleyen Öztürk, "Babamın yanında çocukluktan beri hem okudum hem çalıştım. Ortaokul, lise, üniversite ve yüksek lisansımı da yaptım. Ancak, hiçbir zaman aynacılık mesleğinden kopmadım. Yüksek lisansımı tamamladıktan sonra da babamla birlikte çalışmaya devam ettim. Bir müddet sonra babam vefat etti. Sonrasında işi tek başıma devraldım. Uzun süredir de bu mesleği sürdürüyorum." diye konuştu.

Ankara Yenimahalle’de baba mesleğini sürdüren Kemal Öztürk çırak bulmakta zorluk çektiğini belirterek, "Ayna imalatı, el işçiliği gerektiren bir iş. Bu nedenle çırak bulmak oldukça zor. Bir kişi geliyor, yarım saat çalışıyor, eline minik bir ayna parçası batınca vazgeçiyor. Her işte olduğu gibi elbette bu işin içinde de zorluklar var fakat yaptıkça tecrübe kazanılır. Maalesef insanlarımız o sabrı gösteremiyor, ufak bir zorlukta pes ediyor. Örneğin şu an işyerimde çırak yok ve bulmakta zorluk çekiyoruz." dedi.

Bu mesleği yaşatmak adına çalışma arkadaşı arayan Kemal Öztürk işsiz vatandaşlara seslenerek, "Biz her zaman bu meslekte ustalaşmaya kadar gitmek isteyen çıraklar veya bu işi bilen ustalar arıyoruz. İlgilenenler bizimle iletişime geçebilir." çağrısında bulundu.

Öztürk, "Ayna imalatı, her zaman ihtiyaç duyulan bir sektör. Bu nedenle bu iş hiç ölmez, bitmez. Biz de bu sektörde var olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Türkiye’de 200’ün üzerinde güvenlik aynası bayisi olan Öztürk Oto Aynanın, Ankara'nın yanı sıra İstanbul ve Bursa'da da imalathane ve depoları bulunuyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.