Edanur Sövütcü: Pandemiye rağmen geçmişimizle bağ kurmaya çalışıyoruz

Ankara'da yaşayan 27 yaşındaki seramik sanatçısı Edanur Sövütcü, Roma Hamamı Açık Hava Müzesi'ni ziyaret ederek geçmişe yolculuk yaptı. Depremler nedeniyle birçok tarihi yapının yok olduğunu hatırlatan Sövütcü, "Elimizde olanların değerini bilelim ve hali hazırda böyle bir şans ve vakit varken iyi değerlendirelim" diye konuştu.

Edanur Sövütcü: Pandemiye rağmen geçmişimizle bağ kurmaya çalışıyoruz
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Tarihi Roma Hamamı Açık Hava Müzesi’ni yaklaşık 10 yıl önce de ziyaret ettiğini ancak o zamandan beri yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan yeni eserlerden çok etkilendiğini anadolugazete.com.tr muhabirine aktaran Sövütcü, "Müze çok büyümüş ve gelişmiş. Eskiden hatırladığım Roma şehir yapısıyla ilgili eserler vardı. Onları bile henüz görme fırsatım olmadı. Umarım gezimin ilerleyen yerlerinde görebilirim" dedi.

1.jpg

"MÜZE ÇOK BÜYÜMÜŞ VE GELİŞMİŞ"

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Seramik Bölümü mezunu Sövütcü, Ankara'daki müzeleri gezmek için arkadaşıyla birlikte yola çıktı. Roma Hamamı Açık Hava Müzesi'ni ziyaret eden Sövütcü, müzede yaşanan değişimden çok etkilendi. Ankaralı seramik sanatçısı Edanur Sövütcü, müzeyi yaklaşık 10 yıl önce de ziyaret ettiğini ancak o zamandan beri yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan yeni eserlerden çok etkilendiğini söyleyerek şu ifadelere yer verdi: "Müze çok büyümüş ve gelişmiş" diyen Sövütcü, "Eskiden hatırladığım Roma şehir yapısıyla ilgili eserler vardı. Onları bile henüz görme fırsatım olmadı. Umarım gezimin ilerleyen yerlerinde görebilirim.”

Geçmişe duyduğu ilginin seramik okumasının da bir nedeni olduğunu dile getiren Edanur Sövütçü, "Seramik, topraktan yapılan bir sanattır. Toprak, geçmişten gelen bir malzemedir. Bu nedenle geçmişe olan ilgim beni seramik sanatına yöneltti. Eğer seramik bölümünü okumasaydım, arkeoloji okurdum" diyerek hem seramik hem de arkeolojiye olan ilgisini paylaştı.

2.jpg

PANDEMİ BİZİ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ

Sövütcü, pandemi nedeniyle Antalya Side'de gönüllü olarak kazılara katılma fırsatını kaçırdığını belirterek, "Pandemi herkesi etkilediği gibi bizi de olumsuz yönde etkiledi ve güzel bir şansı kaçırdım. Umarım ilerleyen süreçlerde yine böyle güzel bir imkan doğar ve tekrardan bu şansı yakalayabilirim" ifadeleri ile temennisi dile getirdi.

“ÜLKEMİZDEKİ TÜM GÜZELLİKLERİ GÖRELİM, ÖĞRENELİM”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünü hatırlatarak, geçmişini bilmeyen toplumların geleceğine yön veremeyeceğine dikkat çeken Sövütcü, "Ülkemizdeki tüm tarihi yerleri ve güzellikleri görmeli ve öğrenmeliyiz. İmkanlar dahilinde her yeri gezelim" ifadelerini kullandı.

“ELİMİZDEKİLERİN DEĞERİNİ BİLELİM”

Depremler nedeniyle birçok tarihi yapının yok olduğunu hatırlatan Sövütcü, "Elimizde olanların değerini bilelim ve hali hazırda böyle bir şans ve vakit varken iyi değerlendirelim" diye konuştu.

3.jpg

ANKARA ROMA HAMAMI AÇIK HAVA MÜZESİ

Ankara'nın Ulus semtinde, Çankırı Caddesi üzerinde bulunan Roma Hamamı Açık Hava Müzesi, Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş bir hamamdır. Müze, 1938 yılında yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılmıştır.
Hamam, 3. yüzyılda Caracalla tarafından yaptırılmıştır. Hamamın uzunluğu 150 metre, genişliği ise 75 metredir. Hamamın içerisinde sıcaklık odaları, soğukluk odaları ve soyunma odaları bulunmaktadır.

Müzede, hamamdan çıkan eserler sergilenmektedir. Bu eserler arasında sütunlar, heykeller, mozaikler ve yazıtlar bulunmaktadır.

Müze, haftanın her günü ziyarete açıktır. Giriş ücretsizdir.

Müzede sergilenen eserlerden bazıları şunlardır:
* Sütunlar: Hamamın sıcaklık ve soğukluk odalarını birbirinden ayıran sütunlar, mermerden yapılmıştır. Sütunların üzerinde, çeşitli figürler ve yazılar bulunmaktadır.
* Heykeller: Hamamın içerisinde çeşitli heykeller bulunmaktadır. Bu heykeller, Roma mitolojisinden ve tarihsel olaylardan esinlenmiştir.
* Mozaikler: Hamamın soyunma odalarında çeşitli mozaikler bulunmaktadır. Bu mozaikler, geometrik desenler ve figürlerden oluşmaktadır.
* Yazıtlar: Hamamın içerisinde çeşitli yazıtlar bulunmaktadır. Bu yazıtlar, hamamla ilgili bilgiler içermektedir.

Müze, Ankara'nın önemli tarihi ve kültürel miraslarından biridir. Müzeyi ziyaret ederek, Roma İmparatorluğu dönemindeki yaşam hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.