Ankaralıların değişmeyen gözdesi Papazın Bağı!
Ankaralıların ve özellikle kahvaltı müdavimlerinin en uğrak yerlerinden biri Papazın Bağı…
ÖZEL HABER: ANADOLUGAZETE.COM.TR
Yıllardır Ankaralıların uğrak mekanlarından biri olan Papazın Bağı, adını asma bahçelerinden alan Ankara’nın en eski mekanlarından biri. Şehrin merkezinde diyebileceğimiz bir konumda olan Papazın Bağı, yaz sıcağından kaçıp, ağaçların gölgesinde serinleyebileceğiniz harika bir mekan.
KAHVALTI MÜDAVİMLERİ VAZGEÇEMİYOR
Papazın Bağı genelde Google’da ”Ankara’da kahvaltı yapılacak yerler nereler” sorusuna verilen cevaplar içerisinde mutlaka ilk sıralarda gelen mekanlardan. Mekanın menüsünde yer alan meşhur el açması gözleme ve mantı çeşitleri, en çok tercih edilenler arasındadır. Hafta sonlarında ise özellikle sabah saatlerinde kahvaltı yapmak için burayı tercih edenlerin sayısı bir hayli fazladır! Diğer öğünler için ise mekanın sıcak yemekleri ve ızgaralar tercih edilebilir durumda.
1960’lı yıllardan beri varlığını sürdüren Papazın Bağı, Kuloğlu ailesi tarafından Cumhuriyet Dönemi’nde doğum hediyesi olarak bir papazdan 3 bin sarı lira karşılığında satın alınmış. Bağın sahiplerinden Hikmet Kuloğlu, 1923 yılından beri burası için çabaladıklarını belirtiyor.
Kuloğlu, 2012 yılında Hürriyet Gazetesi’nde çıkan bir röportajında “Tiftik tüccarlığı yapan babam, 1923 yılında ikiz kardeşlerim olunca burayı anneme hediye olarak almak istemiş. Burası papazın bağıymış. Papaz yurt dışına gidince bağ hükümete kalmış ve hükümet de açık artırmayla satışa çıkarmış.” diye buranın başlangıç öyküsünü anlatıyor.
”Babam açık arttırmada 3 bin sarı lira vererek Papazın Bağı’nı satın almış. O dönemde kışın Hamamönü’ndeki evimizde yaşıyor, yazları buraya geliyorduk. Eskiden burada yol yoktu. Yaz akşamları buraya eşeklerle gelip gider, bundan bile zevk alırdık. Geçmişte Ankara’da buraya dikmek için çınar bulamadık. Atatürk Orman Çiftliği’nde bulduk fakat o dönemde çok fazla araç yoktu. Yanımızda çalışan arkadaşımız araç bulamayınca 6-7 tane çınarı sırtında taşıyarak AOÇ’den buraya getirmiş. Böyle yerler kolay kurulmuyor. Fideyi diktiğinizde 3-4 sene dikkat etmeniz gerekiyor. Burada karaduttan fındığa her tür ağaç var. Papazdan kalan yaklaşık 10 tane ağaç var.”
ÜNLÜLER VE “AMİRİM” TERCİH EDİYOR
Zeki Müren, Adnan Şenses, Abdullah Gül, Deniz Baykal, İbrahim Kalın gibi ünlü simaların da tercih etmiş olduğu Papazın Bağı’nı Ankaralılar için özel yapan şeylerden biri de muhakkak ki “amirim” etkisi oldu. Behzat Ç. çekimleri ile yeniden hayatımıza giren Papazın Bağı, her zaman Ankaralıların vazgeçilmez mekanlarından olmayı başardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.