Ankara'nın el açması nefis böreği: Entekke
Ankara yöresine ait en meşhur lezzetlerden olan Entekke Böreği, el açması tarifiyle ağızları sulandırıyor. Sıcak soğuk her içeceğin yanına uyum sağlayan Entekke Böreği, tarif listerlerinde yer alması gereken muhteşem yiyeceklerden bir tanesi...
Ankara yöresi, ana yemekleri, tatlıları ve atıştırmalıklarıyla kendini gösterirken bu defa da şehir ile özdeşleşmiş Entekke Böreği ile karşımıza çıkıyor. Muhteşem iç harcı ve el yapımı hamuruyla dikkat çeken Entekke Böreği çay saatlerinin vazgeçilmez hamur işlerinden biri olacak.
LEZZETİYLE DAMAK ÇATLATIYOR
Entekke Böreği, Ankara'nın öne çıkan lezzetlerinden biri olarak birçok vatandaş tarafından sıkça yapılıyor. Başkentlilerin kahvaltı ve çay saatlerinde tercih ettiği Entekke Böreği, lezzetiyle damak çatlatıyor. Yapımı maharet isteyen bu börek için uğraşmaya değiyor.
Entekke Böreği'ni diğer böreklerden ayıran özelliği kıymalı iç harcı ve yağda kızartılarak pişirilmesi. Bu anlamda pişiyi andıran börek, çıtır çıtır hamuru ve sulu iç harcıyla yiyen herkesin yeniden isteyeceği bir tat olarak öne çıkıyor.
Kahvaltı ve diğer tüm öğünlerde rahatlıkla tüketilebilen Entekke Böreği, aynı tarz yiyecekleri yemekten sıkılan kişiler için farklı bir börek olarak tarif listelerinde yer alacak.
ENTEKKE BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
İç harcı için
- Yarım demet maydanoz
- 1 kuru soğan
- 1 çay kaşığı karabiber
- 200 g yağlı dana kıyma
Hamuru için
- 1 paket yaş maya
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- Aldığı kadar su
- 1 kg un
Kızartmak için
- Ayçiçek yağı
Entekke Böreği yapım aşamaları:
- Tuz, şeker ve yaş maya derin bir yoğurma kabında bir bardak ılık su ile eritilir.
- Un ilave edilerek yoğrulmaya başlanır.
- Yavaş yavaş su eklenir.
- Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
- Hamurun üzeri nemli bir bezle kapatılarak dinlenmeye bırakılır.
- Böreğin iç harcını hazırlamak için yemeklik doğranan soğanlar kıyma ile beraber kavrulur.
- Kıymanın rengi dönmeye başlayınca ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber eklenir.
- Kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp açılır.
- İçine kıymalı harçtan koyulur ve kapatılır.
- Kenarlarına çatal yardımıyla bastırıldıktan sonra kızgın yağda kızartılır.
- Kızaran börekler kağıt havlu üzerine çıkartılır ve fazla yağı çektirildikten sonra sıcak servis edilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.