Ankara'nın tarihi Anafartalar Caddesi yenileniyor: Kültür aksı olacak

Ankara'nın tarihi ve merkezi noktalarından biri olan Anafartalar Caddesi'nde yenileme çalışmaları devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Anafartalar Caddesi Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım” projesi kapsamında caddede bulunan 19’u tescilli 104 binadan 25 tanesi yeniledi. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, "Anafartalar Caddesi'ni bir kültür aksı haline dönüştüreceğiz" dedi.

Ankara'nın tarihi Anafartalar Caddesi yenileniyor: Kültür aksı olacak
Yayınlanma:

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentin merkezi noktalarından biri olan Ulus'u yeniliyor. Ulus Tarihi Kent Merkezi'ni turizmin sembol noktalarından biri haline getirmek isteyen Büyükşehir Belediyesi, Anafartalar Caddesi'ndeki yenileme çalışmalarına hız verdi. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından Ankara'nın ilk modern dükkan ve kafelerinin yer aldığı Anafartalar Caddesi'ndeki "Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım" çalışmaları devam ediyor.

anafartalar-ic2.jpg

TABELALAR DEĞİŞİYOR

Görüntü kirliliğinin de giderilmesinin amaçlandığı çalışmalar kapsamında caddede bulunan 19'u tescilli 104 yapının 25'i yenilendi. Tescilli binalarda ve kalan tescilsiz 60 yapıda da çalışmalar aralıksız sürüyor. Caddede görüntü kirliliğine neden olan dükkanların tabelaları da sökülerek yerine tek tip tabelalar koyuldu. Yenileme çalışmalarının sürdüğü Anafartalar Caddesi, yeni bir görünüm kazanmaya başladı. Caddedeki aydınlatmaların da yenileneceği projenin 2024 yılının sonunda bitirilmesi bekleniyor.

bekir-odemis.jpg

ANKARA'NIN HİKAYESİ YENİDEN YAZILIYOR

Anafartalar Caddesi'ndeki çalışmalar hakkında bilgi veren Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, "Esas amacımız kenti kimlikli bir kent yapıp Ankara’nın uzun yıllardır kaybetmiş hikâyesini yeniden yazmak. Bir kenti kimlikli kent yapabilmenin yolu da kültürel mirası korumaktan, yaşatmaktan ve gelecek nesillere aktarmaktan geçer. Bunun bilinciyle hareket ediyoruz" dedi.

anafartalar-ic3.jpg

"ANAFARTALAR KÜLTÜR AKSI OLACAK"

Ödemiş, "Ümit ediyorum bu projeler bittikten sonra burası İstanbul’un Pera’sını aratmayacak şekilde nitelikli bir dokuya dönüşecek. İnşallah bu caddeyi geçmişteki kötü kullanımlardan arındırarak, Alman ve Avusturyalı mimarların yapmış olduğu nitelikli kimlikli binaları, yine Cumhuriyet’in 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin kendine has betonarme 2-3 katlı yapılarını özgün haliyle ortaya çıkaracağız. Kentsel tasarım projesiyle, aydınlatma elemanlarıyla, oturma gruplarıyla ve seçtiğimiz dekoratif çöp kutularıyla burayı çok daha yaşanılır bir hale getirip bir kültür aksı haline de dönüştüreceğiz" diye konuştu.

anafartalar-ic1.jpg

TRAMVAY HATTI OLACAK

Ulus'ta trafiğin rahatlaması için altyapı hazırladıklarını söyleyen Bekir Ödemiş, Anafartalar Caddesi için projeyi hazırlarken rezerv alanı olarak bir hat tramvay güzergâhı bıraktıklarını söyledi. Ödemiş "Ulus Koruma Amaçlı İmar Planı’nın 1/5000 ve 1/1000’lik sürecinde Ulus’a, tarihi kent dokusuna yönelik ulaşım planını da hazırlıyoruz. Tarihi tescilli tren garımız Cumhuriyet Caddesi, 1. ve 2. Meclis dediğimiz caddeye doğru cephe veriyor. O cepheden alıyoruz Anafartalar Caddesi’nde şu an üzerinde bulunduğumuz noktaya kadar tramvay hattımız var. Bu hattı bitirdikten sonra buradaki trafiğin daha da azalacağını düşünüyoruz. 1/5000 ve 1/1000’lik planlarımız bittiği zaman da kale ve çevresindeki alanı tamamıyla yayalaşma şeklinde düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.