Ankara'nın tarihi sof kumaşı yeniden hayat bulacak

7 Eylül'e kadar ATO Congresium'da devam edecek olan Uluslararası Ankara Moda Fuarı'nda Başkent Ankara'nın tarihi kimliği 'sof' kumaşı tanıtıldı.

Ankara'nın tarihi sof kumaşı yeniden hayat bulacak
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Başkent Ankara'da ilki düzenlenen Uluslararası Ankara Moda Fuarı (Capital of Fashion COF'24) yurt içi ve yurt dışından birçok moda tasarımcısı ve hazır giyim mağazasını ATO Congresium’da ağırladı.

TEK ÖRNEĞİ ETNOGRAFYA MÜZESİ'NDE

Ankara’nın kültürel mirası olan sof kumaşı da fuarda katılımcılara tanıtıldı. Başkent'in meşhur tiftik keçisinden elde edilen yünlerden dokunan ve tamamen doğal yapısıyla bilinen sof kumaşının AR-GE çalışmalarını gerçekleştiren Olgunlaşma Enstitüsü El Sanatları Alan Şefi Didem Özkorucuklu, "2019 yılından beri sofu dokumakla ve bu projeyi hayata geçirmek için çalıştık. Tek örneği de Etnografya Müzesi'nde mevcut. Ankara'nın böyle tarihi bir kimliğini ortaya çıkarmak için AR-GE projesi gerçekleştirdik." dedi.

untitled-1.jpg

"TEKSTİL SEKTÖRÜNE BU KUMAŞI KAZANDIRMAK İSTİYORUZ"

2023 Aralık ayında Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde düzenlenen 22 parçalık bir defile ve sergi ile sof kumaşını tekrar gün yüzüne çıkardıklarını ifade eden Özkorucuklu, bu kumaşın Ankara tarihindeki önemine dikkat çekerek, "Sofu tekrar Ankara'ya hatırlatmak ve tekstil sektörüne bu kumaşı kazandırmak istiyoruz. Ankara tarihinde sofu ile meşhur bir şehir. İnsanlar bu iş kolunu da unuttular. Bizler tekrardan bu iş kolunun Ankara'ya kazandırılması, istihdamın artırılması ve tekstil sektörüne kazandırılması için bu fuarda yerimizi aldık." ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir bir kumaş olan sofun, geleneksel yöntemlerle dokunduğunu dile getiren Özkorucuklu, "Son yapılan analizler sonucunda elde ettiğimiz kumaşımız, Müze'deki kumaşa en yakın kumaş olduğu belirlendi. Neden en yakın diyoruz? Çünkü o zamanın hayvanı, bitkisi, gübresi çok farklı. Bu yüzden 'en yakın' diyoruz. Biz bunu başardığımız için çok gururluyuz." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.