Ankara'nın tek halı eksperi mesleğe direniyor

Ankara’da Tunalı Hilmi Caddesi Ertuğ Pasajı’nda dükkânı bulunan halıcı Mehmet Aydın, 11 yaşından itibaren antika halı satışı ve tamiri yapıyor. 66 yaşında olan Aydın, mesleğin ortadan kaybolmaması için zamana direniyor.

Ankara'nın tek halı eksperi mesleğe direniyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Teknolojinin ilerleyip sanayinin gelişmesi, nüfusun çoğalması gibi pek çok etken bazı mesleklerin ortadan kaybolmasına neden oluyor. Bu mesleklerden biri de antika halı tamiri…

Ankara’da Tunalı Hilmi Caddesi Ertuğ Pasajı’nda dükkânı bulunan halıcı Mehmet Aydın, 11 yaşından itibaren antika halı satışı ve tamiri yapan isimlerden biri.

“55 YILDIR HALI EKSPERLİĞİ YAPIYOR”

Küçük yaşlarda atölyelerde halı tamir etmeye başladığını söyleyen Aydın, “İlkokulu bitirdiğim zaman babam beni halı tamir atölyesine çırak olarak verdi. Haftada 75 kuruş alıyordum. Kalfa olduğumda haftalık ücretim 2,5 lira olmuştu. O günden bu yana halı ve kilim tamiri yapmaktayım. Ayrıca 55 yıldır edindiğim tecrübelerim ile ücretsiz halı eksperliği yapıyorum” dedi.

whatsapp-image-2023-07-23-at-18-18-19-1.jpg

Aydın, kalfalık sürecinde sonra Ankara’nın en iyi halıcılarının yanında uzun yıllar çalıştığını söyledi.

Ankara'da halı eksperliğini yapan kişinin sadece kendisi olduğunu belirten Aydın, şöyle konuştu:

“Halı tamir işinden sonra Ankara’nın çok eski halıcılarının yanında 10 yıldan uzun bir süre halı tezgâhtarlığı ve eksperliği yaptım. Bir müddet sonra kendi işimi kurdum. Şu an ise Anadolu’nun 81 ilinden değerli halıları toplayıp tamire ihtiyaç olan halı-kilimleri tamir edip, eksperliğini yapıp müzayede yoluyla satışını yapıyorum. Bu işi Ankara'da bir tek ben yapıyorum."

Halıcılık mesleğine gönül verdiğini ve işini çok sevdiğini belirten Aydın, Ankara'nın Çankaya ilçesindeki bir otelde düzenli aralıklarla antika halı-kilim ve tablo müzayedesi düzenlediğini ifade etti.

Nadir bulunan el dokuması halıları meraklılarına ulaştırmak için müzayedeler düzenlemeye başladığını söyleyen Aydın, "Şu an 3 ay aralıklarla müzayede düzenliyoruz. Türkiye'nin 81 ilinden halıları topluyoruz, tamire ihtiyacı olanların tamirlerini ve yıkamalarını yaptırıyoruz. Ondan sonra da satışa sunuyoruz." dedi.

Aydın, müzayedede satışa sunulan el dokuması halıların meraklıları tarafından yoğun ilgi gördüğünden de söz etti.

En büyük hayalinin Türkiye’de 81 ilde halı tezgâhları kurmak istediğini söyleyen Aydın, Türkiye’nin birçok ilinde yöreye özgü dokuma halı çeşitlerinin bulunduğuna işaret etti.

Aydın, "Hakkâri’de, Kars’ta, İzmir’de, Antalya’da, Kayseri’de ve birçok ilde yöreye özgü ticari olmayan halı ve kilimlerimiz var" diyerek sözlerini tamamladı.

İlgili Haberler
 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.