Ankara’ya mührünü vuran Erzurumlu

Ankara’ya mührünü vuranlar arasında unvanı ‘bağa’ isim olan ‘papaz’ da var, ‘cami’ yaptıran ‘Ahi’ de… Ancak biri var ki; yaptığı tarihi yapılar ayakta kalmaya devam ediyor…

Ankara’ya mührünü vuran Erzurumlu
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ÖMERCAN ÖZMEN

Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmeden iki hafta önce Başkentliği duyurulan Ankara, yurdun her köşesinden insanı bağrına basarken onlar da şehre mührünü vurdu.

Bunlar arasında çok sayıda ünlü isim yer alırken, bugün hepsi de Ankara’ya kazandırdığı eserlerle anılıyor.

İçlerinde unvanı bağa isim olan papaz da var, cami yaptıran Ahi de… Konaktan çeşmeye, okuldan mahalleye kadar kente mührünü varan onlarca kişi var.

ANKARA’NIN SİMGE BİNALARINDAN

Erzurumlu Nafiz Kotan da bunlardan biridir ve yaptırdığı bina bugün “Nafiz Bey Apartmanı” olarak ayakta duruyor. 1922’de yapılan bu yapı Ankara’nın ilk kaloriferli ve asansörlü binası olarak ünlendi.

Ulus’ta Işıklar Caddesi ile Alataş Sokak kesişiminde bulunan ve “Erzurumlu Nafiz Bey”in ismiyle anılan bu tarihi yapı, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de gündemine gelmişti. Cumhuriyet dönemi yapılarından olan bu binanın ‘Kent Müzesi’ olması beklenirken, zaman zaman tarihi yapının bakımsızlığı da haber oluyor.

NAFİZ BEY KİMDİR?

Ticaretten inşaat sektörüne kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Nafiz Bey, Kurtuluş Savaşı ve Türk havacılık tarihinin önemli isimlerindendir. Adıyla anılan apartmanı, Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara’da müteahhitlik yaparken inşa ettirmiştir. Ayrıca Ankara Palas ve Etnografya Müzesi’nin de müteahhitidir.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.