ATEM Başkanı Akçam: ''Kira fiyatlarında taban ve tavan düzenlemesine geçilmeli''

Türkiye’de kira fiyatları, zam sınırı uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte yaklaşık yüzde 20 oranında arttı. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kira fiyatlarındaki artışın devam edeceğine dikkat çekerek, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de kira fiyatlarında taban ve tavan düzenlemelerine geçilmesi gerektiğini belirtti.

ATEM Başkanı Akçam: ''Kira fiyatlarında taban ve tavan düzenlemesine geçilmeli''
Yayınlanma:

1 Temmuz itibarıyla yüzde 20 zam sınırının kaldırıldığını ifade eden ATEM Başkanı Hakan Akçam, birçok ev sahibinin TÜFE oranının üzerinde kira artışı yaptığını söyledi.

Akçam, kira fiyatlarındaki kontrolün yetkililer tarafından sağlanması gerektiğini vurguladı. “1 Temmuz'dan itibaren ev sahipleri, yenilenecek kira sözleşmelerinde, o ay açıklanacak olan 12 aylık TÜFE ortalamasına göre zam yapabilecek. Temmuz ayında ev sahipleri, en yüksek yüzde 65.07 oranında zam yapabildi. Ancak birçok ev sahibinin bu orana uymadığı görüldü, bu da kira fiyatlarında yüzde 20 artışa neden oldu.” dedi.

DÜNYADAN KİRA MODELLERİ ÖRNEKLERİ

Hakan Akçam, Almanya, İsveç, ABD ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde uygulanan kira modellerini örnek gösterdi. Almanya'da kira artış sınırlayıcısı ve fiyat yönlendiricisi içeren bir kira endeksi modeli kullanıldığını belirten Akçam, İsveç'te Kiracılar Birliği ve Ev Sahipleri Derneği arasında ulusal düzeyde müzakere yapıldığını ifade etti. ABD'de kira artışlarının Kira Kurulu tarafından yıllık olarak belirlendiğini, Birleşik Krallık'ta ise kiraların adil olmasını sağlamak amacıyla bağımsız bir kira memuru tarafından belirlendiğini söyledi.

“SEMTE GÖRE TAVAN VE TABAN UYGULAMASI YAPILABİLİR”

Akçam, Türkiye’de belirli bir sistemin olmamasından dolayı herkesin kira fiyatlarını kafasına göre belirlediğini vurguladı. “En azından büyükşehirler için semte göre tavan ve taban uygulamasına geçilebilir. Belirlenen fiyatların altına inen ya da üstüne çıkanlara çeşitli yaptırımlar uygulanırsa, fahiş fiyatlar ortaya çıkmaz ve ev sahibi-kiracı çatışması önlenir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.