ATO Başkanı Baran: Almanya ile 60 milyar dolar ticaret hedefine ilerliyoruz

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacminin 60 milyar dolara çıkarılması için yoğun çaba sarf ettiklerini açıkladı.

ATO Başkanı Baran: Almanya ile 60 milyar dolar ticaret hedefine ilerliyoruz
Yayınlanma:

ATO Başkanı Baran, Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TD-IHK) "TOGG ve Trendyol desteğiyle Kars’tan Edirne’ye" roadshow etkinliği kapsamında düzenlenen "Türk Şirketleri için Almanya’da Yatırım ve Şirketleşme Fırsatları" toplantısında, iki ülke arasındaki ekonomik bağların derinliği ve önemi üzerinde durdu.

ALMANYA İLE GÜÇLÜ TİCARİ İLİŞKİLER

ATO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Baran, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin hem ticari hem de sosyal boyutlarıyla köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Almanya'nın Avrupa Birliği'nin önde gelen ekonomilerinden biri olduğunu vurgulayan Baran, "Şu anda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 50 milyar doları aşmış durumda. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, bu hacmi 60 milyar dolara çıkarma hedefi koydular. Bu doğrultuda çalışıyoruz" dedi.

TÜRK ŞİRKETLERİNİN ALMANYA’DAKİ GÜCÜ

Baran, Almanya’da 100 bin civarında Türk işletmesinin faaliyet gösterdiğini belirterek, bu şirketlerin 50 milyar avronun üzerinde ciro elde ettiğini ve yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağladığını ifade etti. Türkiye’de de 8 binden fazla Alman sermayeli firmanın bulunduğunu ve bu şirketlerin 200 bin kişiye istihdam sağladığını dile getiren Baran, “Türk ve Alman firmalarının yatırımları, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin temel taşıdır” dedi.

VİZE SORUNLARI TİCARETİN ÖNÜNDE ENGEL

Baran, Türkiye'nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde Almanya'nın destekleyici rolünün önemli olduğunu hatırlatarak, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi konularında Almanya'nın desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Vize sorunları, Türk iş insanlarının Almanya ile olan ticaretini zorlaştırıyor ve bu sorunların çözümü ticaret hacmini artırmak açısından büyük önem taşıyor" dedi.

PANELDE YATIRIM FIRSATLARI TARTIŞILDI

Toplantı sırasında TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu ve diğer uzmanlar, Almanya’da yatırım yapma süreçleri, vergi yükümlülükleri, teşvik imkanları ve şirket kurma prosedürlerine dair bilgiler paylaştılar. Almanya’da şirketleşme fırsatları ve nitelikli işgücü göçü konuları üzerinde durulan panelde, Alman iş insanları ve ATO üyeleri de hazır bulundu.

Toplantıya ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ömer Çağlar Yılmaz, TD-IHK Genel Sekreter Yardımcısı Sevgi Kalaycı ve birçok ATO üyesi katılım gösterdi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.