Başkent’in tacı Ankara Kalesi ve eteklerindeki saklı hazine
5 bin yıllık kadim Başkent, Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda Gordion Antik Kenti ve Aslanhane Camii ile UNESCO Dünya Mirası listesine girerek geçte olsa keşfedildi. Şimdi sıra son yıllarda korumaya alınan Ankara Kalesi ve çevresinin uluslararası alanda bilinmesinde…
ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Ankara Kalesi, ‘şehrin tacı’ olarak bilinen tarihi bir yapı. Galatlar, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde sürekli olarak yerleşim görmüş ve günümüze kadar ulaşan tarihi yapının İçkale bölgesinde toplam 248 yapı bulunuyor. Bunların 77’si tescilli iken, 171’i de tescilsiz yapı olarak duruyor.
ANKARA KALESİ’NDEKİ İÇKALE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan üç aşamalı sokak sağlıklaştırma çalışmalarının ilk iki aşaması Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından tamamlandı. Son aşama için rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri devam ediyor. Geleneksel konut dokusunun özgünlüğü korunmakta ve konut sahiplerinden de hiçbir bedel talep edilmeden projeler yürütülüyor.
2 BİN YILLIK ROMA TİYATROSU
Ankara Kalesi’nin eteklerinde yer alan ve kentin Roma dönemi mirasını yansıtan önemli bir kültürel miras olan 2 bin yıllık Roma Tiyatrosu’nun restorasyon çalışmaları da Kültür Bakanlığı ile ABB arasında yapılan bir protokol kapsamında tamamlandı.
ARKEOPARK PROJESİ VE YENİ BULUNTULAR
Ayrıca Roma Tiyatrosu’nun hemen yanında bulunan ve yaklaşık 17 bin metrekarelik bir alana yayılan ‘Arkeopark Projesi’ hayata geçirildi. Bu alanda bilimsel yöntemlerle arkeolojik kazılar yapılıyor. Bu çalışma kapsamında Ankara Kalesi surlarının bakımı ve onarımı da gerçekleştiriliyor. Vakıflara kayıtlı Turasan Bey Hamamı, Debbâhane ve Antik Yol gibi önemli buluntuların keşfedildiği kazılar ise devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.