Dijital çağın köleliği telefon bağımlılığı

Gelişen teknoloji yaşamımızı kolaylaştırmakla birlikte teknolojinin fazla kullanılması da hayatımızı olumsuz etkilemektedir. Teknolojiyle bilinçsizce vakit geçirme arttıkça bu, bağımlılığa dönüşmektedir.

Dijital çağın köleliği telefon bağımlılığı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Öğrenciler teknolojik olarak daha çok telefonla ilgilenmekte ve bunun sonucu olarak gençlerde iletişimin azalması, içe kapanıklık, okul başarısının düşmesi ve bazı fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.

Bu nedenle 14-18 yaş aralığındaki öğrencilerimizle yapacağımız projede; telefon bağımlılığının farkına varmak, telefonu ihtiyacımız olduğu yerde ve zamanda yeterince kullanmak ve iletişimi güçlendirmek amaçlanıyor.

Projeye Ankara Elmadağ Hasanoğlan Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Burcu Çelik, Özlem Açıkgöz ve Furkan Atan, Ankara Layika Akbilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Nevin Bulut Efe, İzmir Karabağlar Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Fatma Sözen, Coşkun Karhan, Amasya Hasan Coci Anadolu Lisesi’nden Nazlı Ilgaz, Şırnak Silopi Senan İdin Anadolu Lisesi’nden Rabia Teke Kozan katıldı. Bunun yanı sıra her okuldan farklı sayıda öğrenci olmak üzere toplamda 32 öğrenci katıldı.

PROJENİN HEDEFLERİ

Telefon bağımlılığı ile ilgili farkındalık oluşmasını sağlamak, öğrencilerin telefonla geçirdikleri vaktin azalmasını sağlamak, telefonların verimli, etkin ve akıllıca kullanılmasını desteklemek, öğrencilerde telefonlar dışında sosyalleşmeyi artırmak, velileri sürece katarak öğrencilerin telefonu bilinçli kullanmalarını sağlamaktır.

PROJENİN SONUÇLARI

Öğrenciler telefon bağımlılığının farkına vararak arkadaşları arasında da farkındalık oluşturabilecek. Böylece, onlar telefonu yerinde ve zamanında kullanabilme becerisini kazanacak, telefondan uzak durma bilinciyle kontrol mekanizmalarını güçlendirebileceklerdir. Telefon, öğrencilerin bağımlı olduğu bir araç olmaktan çıkıp, ihtiyaç halinde kullanmaları gereken bir araç haline dönüşmeye başlayacaktır.

Sosyal çalışmalarla sosyalleşen öğrencilerin özgüveninin artmasına katkı sağlayacak. Telefon bağımlılığının yaratmış olduğu fiziksel ve ruhsal sorunlardan daha az etkilenecek. Görme, işitme ve kas duyularının olumsuz etkilerinden daha az etkilenecekler. Düşünme becerilerini kullanabilecek ve hayatlarını daha iyi planlayabilecekler.

Proje sürecinde ve sonucunda yapılan çalışmalardan bazıları şunlardır:

Proje Tanıtım Videosu: https://bit.ly/3MVCRux

Dijital Pano: https://bit.ly/3906Oe0

Öğrenci Yorumları E-kitabı: https://bit.ly/3vNFqsK

Sanal Sözlük: https://bit.ly/3KQHDYH

Kaynak:Bülten

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.