EGO Genel Müdürlüğü açıkladı: Yolcu maliyeti 26,57 TL'ye yükseldi

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, 2023 yılında 17,35 TL olan yolcu maliyetinin 2024 yılı itibarıyla 26,54 TL'ye yükseldiğini açıkladı. Yetkililer, artan maliyetlerin bilet fiyatlarına yansıtılmadığını belirtti.

EGO Genel Müdürlüğü açıkladı: Yolcu maliyeti 26,57 TL'ye yükseldi
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

anadolugazete.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü yetkilileri, elektrikli otobüslere geçiş için çalışmaların devam ettiğini belirtirken Yenikent-AKM arası metrobüs hattı için de elektrikli metrobüslerin alım sürecinin başlatılacağını duyurdu.

EGO Genel Müdürlüğü, geçen yıl artan maliyetler doğrultusunda "Başka çaremiz kalmadı" başlığıyla toplu ulaşım zammını duyurmuştu. Buna göre, 9.5 TL olan tam bilet 15 TL'ye, 4 TL olan indirimli bilet ise 7.5 TL'ye yükselmişti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise geçen yıl, EGO'nun aylık zararının 300 milyon TL'ye yaklaştığını ifade etmişti.

"YOLCU MALİYETİ 26,54 TL'YE YÜKSELDİ"

- Ulaşım maliyetlerinin biletlere yansıtılmamasıyla birlikte ABB’nin EGO zararının karşılaması söz konusu. Bu maliyet geçen yıldan bu yana ne kadar arttı?

2023 ve 2024 yıllarına ait kuruluşumuz mali tabloları incelendiğinde giderlerimizin enflasyonda meydana gelen artış nedeniyle her ay artış eğiliminde olduğu görülmektedir. 2023 yılında ortalama taşınan yolcu sayısına oranla elde edilen gelir 6,95 TL iken taşınan yolcu sayısına göre maliyet 17,35 TL idi. 2024 yılının nisan ayına gelindiğinde ise yolcu başına gelir 7,44 TL iken maliyet 26,54 TL’ye yükselmiştir. Enflasyon sebebiyle maliyetlerde meydana gelen artış bilet fiyatlarına yansıtılmamakta ve kuruluşumuz ile Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından sübvanse edilmektedir.

- Yaz dönemi EGO seferlerinde servis sayısı ve maliyet durumu diğer zamanlara göre farklılık gösteriyor mu, gösteriyorsa bu durumu açıklar mısınız?

Yaz döneminde okulların kapanması, çalışanların tatil döneminde olması nedeniyle özellikle haziran, temmuz ve ağustos aylarında gelirlerimizde düşüş yaşanmaktadır. Her ne kadar yaz döneminde belirtilen nedenlerle giderlerimizde bir miktar azalma meydana gelmekte ise de gider kalemlerinde olan bu azalma gelirlerimizde meydana gelen azalmanın oldukça altındadır. Örneğin 2023 yılının mayıs ve haziran aylarını karşılaştırdığımızda gelirlerimizde yüzde 23 oranında azalma meydana gelmiş iken giderlerimiz sadece yüzde 3 oranında azalmıştır.

untitled-1-003.jpg

ELEKTRİKLİ METROBÜSLERİN ALIM SÜRECİ BAŞLATILACAK

- Yeni ilave otobüsler alınacak mı, yeni hatlar açılacak mı?

Genel Müdürlüğümüz, 2024 yılı içerisinde 32 yeni otobüs alımını tamamlamıştır. Bu sayının artırılması hedeflenmekte ve bu doğrultuda otobüs alımı için finansman görüşmeleri devam etmektedir. Otobüs alımlarında ise elektrikli otobüslere geçiş yapılması ve filomuzdaki elektrikli otobüs sayısının belirli bir düzeyde olması planlanmaktadır. Otobüs alımının yanı sıra Yenikent-AKM arası metrobüs hattı için devam eden projelendirme çalışmaları kapsamında elektrikli metrobüslerin alım süreci başlatılacaktır. 2024-2029 dönemi EGO Genel Müdürlüğü tarafından toplu taşıma alanında yenileme ve gelişim dönemi olarak değerlendirilmektedir.

DEVAM EDECEK

Devamında otobüs ve metrolardaki Elektronik Ücret Toplama Sistemi dönüşümleri ile metrolardaki yürüyen merdiven ve Smart Banko arızalarına ilişkin cevaplar yer alacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.