Gazi Park’ta Ankara’nın Tarihi ve Kültürel Değerleri çalıştayla anlatıldı: Güvenpark'ın açılış tarihi belli oldu!
Cumhuriyet'in 100. Yılında Ankara’nın Tarihi ve Kültürel Değerleri Anlama çalıştayı düzenlendi. Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle düzenlenen Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ankara Tarihi ve Kültürel Değerleri Anlama Çalıştayı” bu yıl ikinci kez Gazi Park’ta gerçekleştirildi.
ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN
Çalıştay kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Daire Başkanı Çetin Ünal, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Daire Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş ve Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir basın mensupları ile kahvaltıda buluşarak Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Projesi başta olmak üzere, Ankara’daki tarihi mekânların korunmasına yönelik çalışmaları ve projeleri anlatıldı.
Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, bu çalıştayın Ankara’nın tarihi mirasının önemini vurgulamak ve kentin kültürel değerlerine yönelik farkındalığı artırmak amacı taşıdığını belirtti.
Gökdemir, 2013 yılında kurulan derneğin, bugüne kadar Türkiye genelinde 500’e yakın gazeteciyi 50’ye yakın ilin tarihi ve kültürel değerleriyle buluşturduğunu ifade ederek, “Ülkemizin geniş bir kültürel yelpazeye sahip değerlerini yerinde inceleyerek, kültürel etkileşime katkı sunmaya devam ediyoruz. Bu yıl, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü destekleriyle, Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle, Ankara ve Ankara’nın tarihi değerlerini anlamaya yönelik bir çalıştay için bir aradayız” dedi. Gökdemir, Ödemiş’in geçmiş dönemde de Ankara’nın tarihi mirasının korunmasına büyük önem verdiğini belirterek, ABB Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte başkentte kültürel varlıkların korunması için kapsamlı çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASINDA YENİ DÖNEM
Kültür Sanat Muhabirleri Derneğinin düzenlediği basın toplantısında konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Dairesi Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, kültürel mirasın korunması ve Ankara'nın tarihi kimliğinin yaşatılması adına yapılan çalışmalardan bahsetti. Ödemiş, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak somut ve somut olmayan kültürel mirası korumaya yönelik pek çok projeyi yürüttüklerini ve bu mirasın gelecek nesillere aktarılması için yoğun bir çalışma sürecinde olduklarını ifade etti.
TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ VE ORTAK ÇALIŞMALAR
Konuşmasına, kültürel miras kavramının geniş bir yelpazeyi kapsadığını ve yalnızca sanatsal etkinliklerle sınırlı olmadığını belirterek başlayan Ödemiş, “Ankara'nın kültürel mirası, hem somut hem de somut olmayan pek çok öğeyi barındırıyor. Biz bu mirası, sadece fiziki yapılar olarak değil; aynı zamanda şehrin ruhunu, dokusunu ve tarihini bir bütün olarak ele alıyoruz.” dedi.
Ankara'nın kadim bir tarihe sahip olduğunu ve bu mirasın korunmasının yalnızca fiziki yapılarla sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Ödemiş, Ankara'nın başkent kimliğine uygun bir şekilde tüm kültürel unsurlarıyla yaşatılması gerektiğine dikkat çekti. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'nin önceki dönemlerde Ankara'nın tarihi ve kültürel değerlerine büyük önem verdiğini ve başarılı çalışmalar yaptığını ifade eden Ödemiş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile de bu alanda ortak çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
ANKARA'NIN 3 BİN 500 YILLIK GEÇMİŞİ
Ankara'nın tarihini çok eski uygarlıklara dayandıran Ödemiş, “Anadolu kadim tarihinde hangi uygarlıklar yaşadıysa, Ankara'da da o uygarlıkların izlerini bulmak mümkün. Örneğin, Haymana'da yer alan Hitit kabartmaları, Ankara'nın bu zengin tarihi mirasının bir parçasıdır.” dedi. Aynı şekilde Roma döneminden Osmanlı'ya, hatta Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar uzanan geniş bir kültürel ve mimari mirasın olduğunu belirtti.
ÖNEMLİ PROJELER VE KAZANIMLAR
Bekir Ödemiş, Ankara'nın Roma döneminden kalma önemli yapılarının korunması ve tanıtılması konusunda yoğun çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Özellikle Roma Hamamı, Augustus Tapınağı ve Jülien Sütunu gibi anıtsal yapılarla ilgili projelerin sürdüğünü ve bu yapıların gelecek nesillere aktarılması için büyük bir hassasiyet gösterdiklerini söyledi.
Ödemiş, “İmparator Augustus’un tüm hayatını anlatan ve hem Helenistik hem de Latince yazılmış olan yazıtın yer aldığı Augustus Tapınağı gibi önemli yapılar, Ankara'nın tarihsel kimliğinin önemli bir parçasıdır ve bu tür yapılar, dünya mirası listesine girmeyi hak ediyor.” diye konuştu. Ödemiş, Unesco'nun geçici listesine giren bu tür yapıların, kalıcı listeye alınması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ VE MÜZE KÜLTÜRÜ
Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin önemine de değinen Ödemiş, bu müzenin 1997 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi seçildiğini ve Ankara'nın bu değeri hak ettiği gibi tanıtmadığını vurguladı. Ödemiş, “Dünyanın en iyi müzelerinden birine sahibiz, ancak maalesef bu değerin farkında değiliz. Oysa ki, turizmde bir kentin iyi bir müzesi ya da önemli bir kültürel yapısı olmadan ilerleme kaydetmesi mümkün değil.” dedi.
YENİ DÖNEMDE ANKARA İÇİN PLANLANAN PROJELER
Bekir Ödemiş, konuşmasında Ankara'nın kültürel mirasının korunması ve tanıtılması için birçok yeni projeyi hayata geçireceklerini açıkladı. Altındağ ilçesinde yer alan eski Osmanlı mahallelerinin yeniden düzenlenerek turizme kazandırılacağını ve bu bölgenin tarihi dokusunun yaşatılacağını belirtti. “Ulus Meydanı ve çevresinde yer alan birçok tarihi yapı, restore edilerek turizme kazandırılacak. Bu projeler, yalnızca tarihi yapıları korumakla kalmayacak; aynı zamanda Ankara'nın geçmişini bugüne taşıyacak.” diye konuştu.
GÜVENPARK'IN AÇILIŞ TARİHİ BELLİ OLDU
Bekir Ödemiş, Güvenpark'ta uzun süredir devam eden yenileme çalışmalarının son durumunun sorulması üzerine açıklama yaparak, "Güvenpark'ın 29 Ekim'de kesin açılışı var. Güvenpark'ın içine şimdi girdiğinizde bitmiş halini görebilirsiniz'' ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.