Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde ‘Koruyucu giyim’ kararı protesto edildi
Memur-Sen ve bağlı sendikalar bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde ‘Koruyucu giyim engellenemez’ sloganıyla eylem gerçekleştirdi. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, “Bakanlık, kendisine tanıdığı sınırsız yetkiyle diğer bakanlıklara toplu sözleşme kazanımımızı ortadan kaldırmaya yönelik talimatlar yağdırıyor.” dedi.
HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, koruyucu giyim kazanımı ile normal giyim yardımının eş değerde tutulduğunu belirterek, Hazine ve Maliye Bakanlığınca gerçekleştirilen ‘Koruyucu giyim kazanımının engellenmediği, uygulama hatalarının düzelttiği yönündeki’ basın açıklamasına yönelik, “Toplu sözleşme maddemizde diyor ki; ‘Kime verileceğine, nasıl verileceğine, ne zaman verileceğine, nasıl muhafaza edileceğine ilişkin usul ve esaslar yetkili sendika ve ilgili kurum tarafından belirlenir.’ Toplu sözleşme masasında Maliye Bakanlığına uygulama hatalarını düzeltme yetkisi verdik mi? Yazdıkları yazı da yaptıkları açıklama da her yönüyle, her ifadesiyle, her açıdan yanlış ve tutarsızdır.” ifadelerini kullandı.
“MEVZUATI ÇORBA GİBİ KARIŞTIRIP, USULSÜZ KARARLAR VERİLİYOR”
Tonbul, Bakanlık önünde gerçekleştirilen protestoda, “Mevzuatı evirip çevirerek, koruyucu giyim kazanımımız normal giyim yardımıyla eş değer tutuluyor. Kurumlara gönderilen yazıda koruyucu giyim kazanımımız Giyecek Yardımı Yönetmeliği ile ilişkilendiriliyor. Koruyucu Giyimi engellemek için mevzuatı çorba gibi karıştırıp, usulsüz kararlar veriliyor. Kamu görevlilerine verilen giyim yardımıyla hiçbir ilgisi ve ilişkisi olmayan, yetkili sendika ile ilgili kurum arasında belirlenecek usule göre verilmesi öngörülen Koruyucu Giyim hakkımız, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından engelleniyor.” diye konuştu.
Tonbul, ‘Giyecek Yardım Genelgesi’ kapsamındaki fiyatlara yönelik bugünkü eyleme ‘kara lastik’ ile geldiklerini, 38 ürün için belirlenen tutarın piyasada karşılığı olmayan ‘komik’ rakamlar olduğunu belirterek, “Ayağımızdaki kara lastiklerin fiyatı bile 191 TL’den yüksek.” dedi.
“BU SOSYAL MALİYETİN HESABINI KİM VERECEK?”
Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilen 'Toplu Sözleşme İkramiyesi' ile ilgili de henüz bir düzenlemenin yapılmadığını vurgulayan Tonbul, şunları söyledi:
“2 aydır ödenmeyen ve aylık 345 TL kamu görevlisini zarara uğratan bu Karar; Maliye Bakanlığı bütçesine 1,5 milyar TL para bıraktı. Bu para maliye bütçesine kâr değil, kamu görevlileri için ayrılan bütçeden alınan paradır. Bu para üyelerimizin hakkıdır ve bütçe kanununda bu tutar kamu görevlilerimize ayrılmıştır. Yasal düzenlemesi bir an önce yapılarak mart ve nisan ayı kayıplarını da telafi edecek şekilde hayata geçirilmeli, kamu görevlilerimizin zararı tazmin edilmelidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın söz verdiği emeklilere seyyanen zammı vermeyerek kâr yaptık sandılar. Sosyal maliyet ürettiler. Bu sosyal maliyetin hesabını kim verecek?”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.