İzmaritler Ankara’yı kirletiyor

Sigara başta olmak üzere tütün ürünlerinin sağlık üzerindeki zararlı etkileri herkes tarafından biliniyor. Ancak içildikten sonra sağa sola atılan sigara izmaritlerinin çevresel ve sağlık üzerindeki etkileri de göz ardı ediliyor. Fırlatılıp atılan izmaritler hem doğa hem de toplum sağlığı açısından önemli sorunlara yol açıyor.

İzmaritler Ankara’yı kirletiyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: MURAT BÖLÜK

Sigara izmaritleri, dünyanın dört bir yanındaki çevre kirliliğinin önemli bir kaynağı oluyor. Fakat Türkiye’de ise büyük bir problem olmaya doğru gidiyor. Her yıl milyarlarca sigara izmariti doğaya bırakılıyor, özellikle kurak mevsimlerde ve rüzgârlı havalarda, söndürülmeden atılan izmaritler, hızla yayılabilen yangınlara neden olabiliyor.

Sigara izmaritlerinin çevreye gelişigüzel atılması, estetik açıdan da görüntü kirliliği oluşturuyor. Parklar, kaldırımlar, otobüs durakları ve diğer açık alanlarda birikmiş izmaritler ortak yaşam alanlarını kirletiyor, içinde barındırdığı zararlı kimyasalların doğaya ve akarsu kaynaklarına karışması nedeniyle toplum sağlığı açısından tehlikeye neden oluyor.

sigara-4son.jpg

CEZALAR CAYDIRICILIKTAN UZAK

Bireylerin sigarayı içtikten sonra izmariti gelişigüzel atması Başkent Ankara’da da rahatsız edici görüntülere sebep oluyor. İzmaritler Ankara’da çevre kirliliğinin başlıca nedenlerinden biri olarak düşünülüyor. Sigara içilmesinin yasak olduğu otobüs ve metro duraklarında dahi yerlere atılmış izmaritler görülüyor. Duyarsız vatandaşlar tarafından gelişi güzel bir şekilde kaldırımlara atılan izmarit atıkları ve boş sigara kartonları Ankara kaldırımlarını kirletiyor. Vatandaşlardan sigara izmaritlerinin atılmasının önüne geçilmesi için duraklara küllüklerin konulması talep edilirken, caydırıcı cezaların olmaması bunun başlıca nedeni olarak ifade ediliyor.

sigara-4-001.jpg

Kazakistan’da yaşadığını buraya ziyaret geldiğini Cemal B. isimli bir vatandaş Kazakistan’da sokaklarda sigara içmenin yasak olduğunu söyleyerek, “Kazakistan’da her yüz metrede bir küllük var, onların yanında içiyorsun. Yere sakız atmak bile yasak. Takside bile sigarayı dışarı atamazsın, her yer MOBESE, atanlara büyük ceza yazıyorlar.” diye konuştu.

Dışarıdan gelen bir vatandaş olarak gözlemlerini aktaran Cemal B, “Ben dışarıdan gelen bir vatandaş olarak İstanbul ile Ankara’yı kıyasladığımda İstanbul’daki metroların Ankara’dan daha temiz olduğunu söyleyebilirim. Burada belediye çalışmıyor.” ifadelerini kullandı.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.