Mansur Yavaş: 30 milyon insanın sağlığıyla oynanıyor
ABB Başkanı Mansur Yavaş, Tatlar Atıksu Tesisi’nin kapasitesinin yetersiz olduğunu ve atık suların Ankara Çayı'na karıştığını belirterek,"30 milyondan fazla insanın sağlığı söz konusu" dedi.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Tatlar Atıksu Tesisi’nin kapasitesi nedeniyle Başkent Ankara ve İstanbul illerinde çevre felaketi ile karşı karşıya. Bu nedenle Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından Tatlar Atıksu Tesisi’nin kapasitesi hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Tatlar Atıksu Tesisi’nde düzenlenen toplantıya; ABB Başkanı Mansur Yavaş, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın, ABB Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu, CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, anadolugazete.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Orhan Kemal Erkılıç ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
ATIK SULAR ANKARA ÇAYI'NA KARIŞIYOR
Bilgilendirme toplantısında konuşan Mansur Yavaş, Türkiye'nin kapasitesi en büyük Atık Su Arıtma Tesisi'nin yıllık 250 milyon metreküp atık su arıttığını belirtti.
Tesisin arıtma kapasitesinin acilen artırılması gerektiğini söyleyen Yavaş, "Tesis kapasitesi yetersiz. Atık sular arıtılamadan Ankara Çayı'na gidiyor. Daha sonra da Sakarya Nehri'ne gidiyor. En önemli hususlardan bir tanesi ise arıtma tesisinden arıtılamayan sular Sakarya Nehri'ne deşarj oluyor. Sadece Ankara değil İstanbul halkını da bu sorun ilgilendiriyor. 30 milyon insanın sağlığıyla oynanıyor." dedi.
Sincan, Yenikent ve Polatlı ilçelerindeki yerli halkın atık suları kullandığını belirten Yavaş, "Halk buralardan sulama yapıyor. Sebze-meyve üretiliyor. Bu üretilen ürünler Ankara ve çevre ilçelere gönderiyor. İnsan sağlığıyla oynanıyor." diye belirtti.
"Bu konu çok vahim." diyen Yavaş, Tatlar Atıksu Tesisi’nin kapasitesinin yetersiz olduğunu ve bir an önce genişletilmesi gerektiğini kaydetti.
Tesisin 2010 yılında kapasite sorunu ortaya çıktığını belirten Yavaş, şunları söyledi:
"2019 yılında biz bu durumun farkına vardık. Acilen bu tesis hakkında çalışmalara başladık. 2020 yılında proje ihalesine çıkıldı. 2023 yılında ÇED raporunu aldık. Yatırım programına alındı. 2 ayrı kurumdan 135 milyar dolar kredi aldık. Belediye Meclisinden Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi dış finansman (kredi) onaylanacak. Kredinin onaylanmasını bekliyoruz. 2024 yılına kadar bu projenin başlamasına da mümkün değil. 30 milyon nüfusu ilgilendiren projeyi ret ettiler. Belediye yönetimini 30 milyon insanın sağlığıyla oynanıyor. Atık suyun arıtılma imkanı şu an yok. "
"30 MİLYONUN SAĞLIĞIYLA OYNUYORLAR"
Yavaş,Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi kredi talebi görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, "Haziran 2023 tarihinde komisyona gönderildi. Temmuz 2023'te reddedildi. Sonra kararı veto ettim. Ağustos ve Eylül ayında yine ertelendi." ifadelerini kullandı.
YAVAŞ: CUMHURBAŞKANINDAN GÖRÜŞME TALEP EDERİZ
Proje istenen dış finansman talebinin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından reddedilmesi halinde yetkililerle görüşeceğini dile getiren Yavaş, "Finans kuruluşlarından onay alınacak. Belediye Meclisinden onay alınacak. Belediye Meclisi reddederse Sayın Cumhurbaşkanından görüşme talep ederiz." dedi.
Atık Su Tesisi'nin kapasitesinin bir an önce artırılması gerektiğini vurgulayan Yavaş, "2024 yılına kadar projenin başlamasına mümkün değil. 30 milyon nüfusu ilgilendiren projeyi reddettiler. Belediye yönetimini 30 milyon insanın sağlığıyla oynanıyor. Atık suyun arıtılma imkanı şu an yok." diye konuştu.
Başkan Yavaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'yi de göreve davet etti.
Yavaş, Atık Su Arıtma Tesisi'nin 1992 yılında Murat Karayalçın tarafından ihale edildiğini ve 1993 yılında yapımına başlandığını da anımsattı.
Yavaş, projenin yapım sürecinin 4 yıl olduğunu da sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.