Mansur Yavaş, CHP Tüzük Kurultayında Cumhurbaşkanlığı adaylığı hakkında konuştu: "Tekrar aynı oyun oynanıyor"

CHP Tüzük Kurultayı'nda konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Eski CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik açılan siyasi yasak davalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yavaş, bu davaların bir 'hukuk sopası' olarak kullanıldığını ve ülkenin hukuk sisteminde köklü reformlar yapılması gerektiğini vurguladı.

Mansur Yavaş, CHP Tüzük Kurultayında Cumhurbaşkanlığı adaylığı hakkında konuştu: "Tekrar aynı oyun oynanıyor"
Yayınlanma:

Mansur Yavaş'ın tüzük kurultayında yaptığı açıklamalarından öne çıkanlar şöyle.

"Öncelikle, güçlendirilmiş parlamenter sistemin yeniden ele alınarak bu konuda neler yapılabileceğinin somut bir şekilde ortaya konması gerekiyor. Hukuk sistemimizde köklü değişiklikler yapılmalı. Sayın İmamoğlu ve Sayın Kılıçdaroğlu’nun yaşadıkları durumlar bir hukukçu olarak beni derinden üzüyor. Yargı, bir sopa olarak kullanılmamalı. AİHM kararlarına uymazsak, yeni bir anayasa tartışmasının anlamı kalmaz. Ülkemizin rövanş hukukundan bir an önce kurtulması gerekiyor. Gücü eline geçirenlerin karşı tarafa hukuk sopası göstermesi, hem ülkemiz için hem de hukukun kendisi için utanç verici. Dünyada hukuka güven sıralamasında en alt sıralardayız ve bundan büyük bir utanç duyuyoruz. Gençlerin yurt dışına gitmesi ya da ülkeye yatırım gelmemesi bu yüzden yaşanıyor. Bu insanlara ümit vereceksek, Tüzük Kurultayı’ndan sonra programımızı halkla paylaşmalıyız. Artık hukuk, yargı, ekonomik sistem ve üniversitelerdeki çürümeyi önleyecek adımları atmalıyız."

Adaylık tartışmalarına da değinen Yavaş, "Ekrem İmamoğlu’na hukuki destek veriyorum ve imkanım olsa fiilen de desteklerim. Ancak, şu anda böyle bir gündem yok. 2019'dan itibaren medyada aday kim olacak tartışmaları yapıldı, şimdi tekrar aynı oyun oynanıyor. Biz belediyelerimizi en iyi şekilde yönetmeye çalışıyoruz ve iktidarın yarattığı yoksulluk karşısında sosyal belediyecilikle mağduriyetleri azaltmaya gayret ediyoruz. Bu konularla ilgili erken konuşmanın bir anlamı yok; partimizin kurulları karar verecek. Eğer Sayın İmamoğlu’na bir yasak getirilirse, en şiddetli tepkiyi verecek kişi ben olacağım,” dedi.

Yavaş, Kara Harp Okulu’ndaki mezuniyet töreninde teğmenlerin "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" sloganlarıyla yemin etmesine yönelik eleştirileri de değerlendirdi.

"Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılık suç olabilir mi? Bu, yıllardır süren bir ritüeldir. Mustafa Kemal Atatürk'ün adı okunduğunda herkes ayağa kalkıp 'Burada' demiyor mu? ifadeleriyle Atatürk’e bağlılığın suç olamayacağını ve tartışmanın suni olduğunu ifade etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.