Nuri Abaç'tan Acâibü'l Mahlûkat
Anadolu'nun zengin tarihi ve kültürel dokusundan ilham alan sanatçı Nuri Abaç'ın (1926-2008) eserleri, Anlara Cer Modern'de sergileniyor. 9 Ocak'ta başlayan sergi 17 Mart'ta kadar devam edecek.
HABER: CANSU BALOĞLU
FOTOĞRAF: GAMZE ERDOĞAN
Nuri Abaç'ın 2008'de vefatının ardından ilk kapsamlı sergisi olan 'Acâibü'l Mahlûkat', Akademi yıllarından başlayarak sanat yolculuğunu 2000'li yıllara kadar sunuyor.
ANADOLU'NUN KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİĞİNE DEĞİNİLDİ
Ankara'ya yerleştiği 1961 yılından itibaren Başkent'in önemli bir unsuru haline gelen Abaç, eserlerinde Anadolu'nun kültürel çeşitliliğinden besleniyor.
Abaç'ın resimlerinde gerçekle düş, yaşamla ölüm, festivalle hüzün arasında gidip gelen derin bir dil ve özgün bir bakış bulunuyor. Serginin adı da sanatçının tüm eserlerindeki gizli dilinden esinlenerek belirleniyor.
GERÇEK ÜSTÜ BİR DÜNYAYA DAVET
Sanatçının resimlerindeki figürler ve mimari yapılar, adeta birer mimari yapı gibi yükseliyor ve izleyiciyi gerçeküstü bir dünyaya davet ediyor. Abaç'ın eserlerindeki mizahi durumlar ve hiciv, onun toplumsal eleştirilerini yansıtıyor.
Abaç'ın eserlerinde geleneksel sanat formlarıyla güncel hayat görüntüleri buluşuyor. Balıkçılar, simitçiler, pazaryerleri gibi Anadolu'nun özgün unsurları geniş bir konu yelpazesinde yer alıyor.
Nuri Abaç'ın eserleri, Anadolu kültürünün mitolojik yaratıklarını resmederken, Karagöz'ün ve Orta Oyunu'nun görselliğinden ve biçim benzetmelerinden de etkilendi.
2008 yılında aramızdan ayrılan Nuri Abaç'ın 'Acâibü'l Mahlûkat' sergisi, sanatçının özgün yeteneği ve Anadolu'nun kadim uygarlıklarına olan ilgisine bir saygı duruşu. Sergi, oğlu Celal Abaç'ın koleksiyonu ve Zeynep Özkan Özeren Prof. Dr. Sinan Özeren, Utku Çakır Özer koleksiyonu ve arşivinden sunuluyor. 17 Marta'a kadar ziyaretçilerine açık olacak sergi, Ankara Cer Modern'de sunuluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.