Pazar esnafı da alıcı da sitemkâr: Mahalle pazarları gerçekten marketten ucuz mu?

Artan enflasyon vatandaşların cebindeki parayı harcarken daha dikkatli olmasını sağlıyor. Vatandaşlar, geçim sıkıntısı sebebiyle alacağı, almak istediği her ürünün fiyatına bakarak tasarruf sağlamaya çalışıyor.

Pazar esnafı da alıcı da sitemkâr: Mahalle pazarları gerçekten marketten ucuz mu?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: YASİN ŞAHİN

Özellikle mutfak giderleri için, mahalle pazarlarını tercih ediyor. Ankara Cebeci’de Erzurum Mahallesinde her hafta perşembe günü Pazar kuruluyor. Halk arasında ucuzluğu ile bilinen Cebeci Pazarı’nda fiyatlar ne durumda?

Halkın özellikle öğle saatlerinden itibaren yoğun ilgi gösterdiği pazarda, Domates fiyatları 7 TL ile 10 TL arasında değişiyor. Geçen sene özellikle seçim dönemine damga vuran patates ve soğan fiyatları 30 TL’yi görmüştü. Pazarda patates 8 TL. Kızartmalık patates olarak satılan patatesler 10 TL’ye kadar düştü. Soğan ise 8 TL ile 10 TL arasında alıcı buluyor.

sz.jpg

Salatalık fiyatları uzun zamandır artışını sürdürüyor. Pazarda salatalık 15 TL. Sebze olarak her evde demirbaş sayılan bu ürünlerin dışında en fazla tercih edilen sebzelerden olan patlıcan, kabak ve biber de Pazarda bolluğuyla dikkat çekiyor. Biber, türüne göre 15 TL ile 20 TL arasında değişiyor. Patlıcan ve kabak da 15 TL dolaylarında alıcıyla buluşuyor.

Meyveler ise el yakmaya devam ediyor. Şeftali, üzüm ve muz 25 ile 35 TL arasında fiyatlarda alıcı buluyor. Armut ve üzüm de de en düşük fiyat 25 TL. Karpuz ve kavun da kilosu 10 TL’ye satılıyor.

a.jpg

HEM ALICI HEM SATICI SİTEMLİ

Pazar esnafı, üretim aşamasında yaşanan yüksek maliyetlerden dolayı masraflarının arttığını belirterek “Üretirken yaptığımız harcamanın karşılığını satış yaparken alamıyoruz. Fiyatlar düşük ama buna rağmen satışlarımız da düşük” diyerek serzenişte bulunuyor.

Alışveriş yapmaya gelen vatandaşlar ise fiyatların yüksek olduğunu, marketten alınan ürünlerle arada çok az fiyat farkı olduğunu belirterek “Markette istediğimiz ürünü, istediğimiz miktarda ve kendimiz seçerek alabiliyoruz. Pazarda ise 30 TL’ye aldığımız şeftalinin bile maalesef iyisini seçemiyoruz, pazarcının insafına kalıyoruz” diyerek sitem ediyor.

Peki vatandaş siteminde haklı mı? Tüm bölgelerde, herkesin rahatlıkla ulaşabildiği marketlerde fiyatlar ne durumda?

s.jpg

MARKETTE FİYATLAR...

Soğan fiyatları genel itibarıyla en düşük 9.5 TL olarak göze çarpıyor. Patates fiyatlarında ise kalite ve fiyat makası oldukça yüksek. Marketlerde ortalamaya baktığımızda patates için en düşük fiyat 11-12 Tl. Salçalık domates olarak da satılan yumurta domatesin market fiyatı 8 TL. Pazarda 7 TL’den başlayan yemeklik domates ise markette ortalama 13 TL’den satılıyor. Salatalık, kavun, üzüm ve karpuz gibi ürünler ise Pazar fiyatları ile hemen hemen aynı. Şeftali, üzüm, muz, armut ise markette 40 TL ile 50 TL arasında satılıyor.

market-patates.jpg

Marketteki ürünlerin fiyatlarından bahsetmişken kalitesinden de bahsetmek gerekiyor. Pazardan alışveriş yapan vatandaşlardan biri pazarı tercih etme sebebi olarak "Pazarda her hafta düzenli olarak en taze ürünler satışa sunuluyor. Markette manav raflarında yer alan ürünlerin ise tazelenmesi bazen ayları bulabiliyor." ifadelerine yer verdi.

Fiyatlardan bahsetmişken son olarak TÜİK 2023 yılının ağustos ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Ağustosta aylık enflasyon yüzde 9,09 oldu. Yıllık enflasyon ise yüzde 58,94 oldu.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.