Psikolojik danışmanlar “kimlik” mücadelesinde: YÖK'ün kararına dava açıldı

Türk PDR Derneği Genel Başkanı Mesut Yıldırım, bugün düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında önemli gündem maddelerine değindi. Yıldırım, “Cumhuriyet’in 100. Yılı'nda kimliğimizi çıkarmak istiyoruz.” dedi.

Psikolojik danışmanlar “kimlik” mücadelesinde: YÖK'ün kararına dava açıldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türk PDR Derneği Genel Başkanı Mesut Yıldırım, özellikle YÖK’ün "Psikolojik Danışman" unvanına ilişkin kararı ve Milli Eğitim Bakanlığının rehberlik öğretmenleri için belirlediği norm yönetmeliğine karşı eleştirilerde bulundu. Ayrıca, Aile Danışmanlığı ve Ruh Sağlığı Yasası konularında da derneğin görüşlerini paylaştı.

YÖK'ÜN UNVAN KARARINA KARŞI HUKUKİ MÜCADELE

Yıldırım, YÖK'ün 17 Temmuz 2024 tarihinde verdiği "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" lisans programı mezunlarının "Psikolojik Danışman" unvanını kullanamayacağı yönündeki karara karşı dava açıldığını belirtti. Bu kararın mezunların mesleki kimliklerini zedelediğini belirten Yıldırım, "Mezunlarımız, birçok kurumda Psikolojik Danışman unvanıyla görev yapmaktadır. YÖK'ün bu kararı kabul edilemez.” dedi.

pdr2.jpg

MEB'İN REHBERLİK ÖĞRETMENİ NORM YÖNETMELİĞİ ELEŞTİRİLDİ

Toplantıda, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) rehberlik öğretmenleri için uyguladığı norm yönetmeliğinin özellikle anaokulları ve taşradaki okullarda rehberlik öğretmeni atanmasını engellediğini belirterek, "Bu durum milyonlarca öğrenciyi rehberlik hizmetlerinden mahrum bırakıyor.” ifadelerini kullandı. Yıldırım, MEB'in 2023 yılı başında verdiği sözü yerine getirerek, norm yönetmeliğinde revizyon yapılması gerektiğini vurgularken en az 24 bin atamanın beklenildiğini söyledi.

AİLE DANIŞMANLIĞI KONUSUNDA UMUT VERİCİ GELİŞME

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Temmuz 2024'te yaptığı "Her ailenin bir Aile Danışmanı olacak" açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Yıldırım, Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunlarının bu hizmeti sunmada yetkin olduklarını söyledi. Yıldırım, bu hizmetin kamu eliyle dezavantajlı gruplara ulaştırılmasının önemli olduğunu ifade etti.

RUH SAĞLIĞI YASASI İÇİN ÇAĞRI

Yıldırım, 1996 yılında başlatılan Ruh Sağlığı Yasası çalışmalarının halen sonuçlanmamış olmasına tepki göstererek, bu yasanın, ruh sağlığı hizmetlerinin tanımlanması ve halkın istismardan korunması için acilen çıkarılması gerektiğini vurguladı. Yıldırım, "Psikolojik danışmanlar, koruyucu ve önleyici ruh sağlığı hizmetlerini sunmada yetkin profesyonellerdir.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.