Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 104. Yılı Keklikpınarı'nda kutlandı

27 Aralık 1919’da Atatürk ve silah arkadaşlarının Ankara’ya gelişini Dikmen sırtları Keklikpınarı’nda karşılayan Seymenler, 104 yıl sonra aynı yerde Ata’yı andı.

Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 104. Yılı Keklikpınarı'nda kutlandı
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: SAMET EKER

104 yıl önce Ankara’ya gelen Atatürk ve silah arkadaşlarını karşılayan Seymenler ve Bacıerenler, aynı yerde Ata’yı anıp 27 Aralık’ın önemini bir kez daha vurguladı.

Atatürk, silah arkadaşları ve şehitler için Ankara'da ilk olarak Kur’an tilaveti okutuldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Ankara’ya gelişinin 104. Yılı kutlamaları kapsamında açılış konuşmasını yapan Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Ömer Ağa Kurt şöyle konuştu:

“Kuzey Irak'ta şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. 27 Aralık 1919, Başkent Ankara ve ülke tarihimiz açısından son derece önemli bir gündür. Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'dan başlayan Anadolu yolculuğunu 27 Aralık 1919’ya Ankara gelişi ile tamamladı. 27 Aralık'tan önce Ankara, Milli Mücadele’nin merkezi ve Kurtuluş Savaşı'mızın karargahı oldu. Ankaralıların, 'Kızılcagün' dediği bu tarihi günde Ankara'nın köylerinden, kasabalarından akıp gelen binlerce atlı ve yaya ile Ankara halkı büyük bir önderi Dikmen sırtlarında bağrına bastı.

baskan.jpg

Şaşıran ve duygulanan Büyük Önderin ‘Merhaba niye zahmet ettiniz? Neden geldiniz?’ sorusuna hep bir ağızdan, ‘Uğrunda ölmeye millet yolunda kanımı dökmeye geldik Paşam!’ diye cevap verdiler. Büyük önderin bu kez ‘Firinizde sabit misiniz?’ sorusuna kelimeler tam bir kararlılıkla ‘ant olsun!’ diyerek kararlılık gösterdiler. Bunun üzerine gözleri yaşaran Mustafa Kemal ‘var olun yiğitler’ diyerek şükranlarını bildirdi."

vali-yardimcisi.jpg

“ANKARA MİLLİ MÜCADELENİN KARARGAHI OLMUŞTUR”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 104. Yılında şunları söyledi:

Milli Mücadele'nin başlangıç yıllarında Ankara, coğrafi ve stratejik konumu dolayısıyla cephelere eşit bir uzaklıkta bulunuyordu. Bu durum Atatürk kurmaylarına Ankara'da toplanıp Kurtuluş Savaşı'nın da bu şehirden yönetilmesini talep etmiştir. Nitekim takvim sayfaları 18 Aralık 1919’u gösterdiğinde Atatürk ve beraberindeki heyet gizli bir şekilde Sivas’tan 19 gün süren yolculuğun ardından temsil heyetiyle birlikte 27 Aralık 1919’da yani 104 yıl önce bugün şehrimize ayak basmıştır. Diğer yandan şu anda ayak bastığımız bu topraklar, o gün Ankara'ya yakışır bir şekilde coşkulu bir karşılamaya şahitlik etmiştir.

Ankara'mız Ulu Önder'in bu sembolik adımlarının ardından Milli Mücadele'mizin karargahı, aydınlık yarınların şehri, hürriyetimizin simgesi olmuştur. Aynı zamanda Ankara, yokluklar içerisinde kalan bir milletin ülkesini savunmak uğruna fedakarca verdiği mücadelenin kentidir. Bir milletin, millet olması için en temel hakkı olan toprak bütünlüğü adına verilen bu mücadele sadece Türkiye'ye değil, dünyanın tüm mazlum milletlerine de ışık saçmış, bağımsızlığın kazanılması anlamında öncü olmuştur.”

genelsekreter-yardimcisi.jpg

“27 ARALIK BAĞIMSIZLIĞIMIZ İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜNDÜR”

Ankara Vali Yardımcısı Abdullah Dölek, günün anlam ve önemine yönelik kapanış konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 104 yıl önce Ankara'da karşılanmasında duyulan heyecanı ve insanımızın özgür yaşama arzusunu bugün tüm Ankaralılarla birlikte bir kez daha yüreğimizde hissediyorum. Mustafa Kemal Atatürk'ün 27 Aralık 1919’da Ankara'ya gelmesi ve milletimiz için hayati önem taşıyan kararların Ankara'da alınması tarihi bir sürecin sonucudur. Anadolu'nun ortasında adeta unutulmuş bir şehir olan Ankara, Gazi Mustafa Kemal'i kucaklamış, onunla birlikte mücadeleye atılacak ruhu layıkıyla temsil etmiştir.

Atatürk'ün Ankara'ya gelişi, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve Kurtuluş Savaşı'nın başlatılması için oldukça önemli bir adımdır. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Ankaralılarla, Anadolu halkıyla kaynaştığı ve bütünleştiği bir gündür. Atatürk Ankaralıların bu heyecanının ve inanmışlığının etkisiyle Ankara'yı önce milli mücadelenin karargahı izleyen yıllarda ise Türkiye'nin kalbi ve Cumhuriyet'in başkenti olarak belirlenmiştir. 27 Aralık tarihi, bağımsızlık mücadelemiz Kurtuluş Savaşı'mız ve Cumhuriyet tarihimiz açısından son derece önemli bir gündür Milli Mücadele'nin merkezi haline gelen Ankara şehri, o günden bugüne kadar modern Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olarak devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin mimarı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi Ankara'yı teşriflerinin 104 yılında bir kez daha şükran ve minnetle yad ediyorum.”

gaziler.jpg

ANKARA HALKI SİTEM ETTİ

Ankaralı halk, Seymen gösterilerinin olmaması ve Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin coşkusuz kutlanmasına sitem etti. Aynı durumun Cumhuriyet’in 100. Yılı kutlamalarında da yaşandığını dile getiren vatandaşlar, bu duruma tepki göstererek Ankara Valisi ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın törene katılmamasını hoş karşılamadı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.