Veteriner hekimlerden sahipsiz sokak hayvanları yasasına tepki: Ötenazi tamamen kapsam dışında bırakılmadı!

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, "Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda bu şekilde kabul edilmesinden büyük bir endişe duymaktayız." açıklamasında bulundu.

Veteriner hekimlerden sahipsiz sokak hayvanları yasasına tepki: Ötenazi tamamen kapsam dışında bırakılmadı!
Yayınlanma:

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) kanuna ilişkin, "Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda bu şekilde kabul edilmesinden büyük bir endişe duymaktayız." denildi.

TVHB'den yapılan açıklamaya göre, "Yasa teklifinin görüşüldüğü Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda ilk iki görüşme boyunca, taslak yasa teklifinde yer alan gerekçe ve maddeler incelendiğinde hayvan refahı konusunda ülkemizi 2004 yılı öncesine döndürebilecek maddeler olduğu, hayvanların bu kez sokaklarda değil, hayvan refahına uygun olarak yapılacağı iddia edilen barınaklarda toplanacağını görmekteyiz. Tasarının güncel bilimsel ve mesleki gerekçelerle kabul edilmesinin mümkün olmadığını, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun ruhuna da aykırı olduğunu bir kez daha bildiriyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Yasa teklifinin en çok tartışma yaratan 5. maddesinde yer alan “ötanazi” kelimesi metinden çıkarıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda yasa teklifi kabul edildi. TVHB olarak bu konuya bir açıklık getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. 5996 sayılıVeteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu”nun 9'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasında yer alan ifadeler; ötanaziyi tamamen kapsam dışında bırakmadığını belirtmek isteriz. Diğer maddelerle getirilen bazı muğlak ifadelerle dokuzuncu maddenin suistimale açık olduğunu kötü amaçlı veya hatalı yorumlanmasının istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini belirtmek zorundayız."

Açıklamada, sahipsiz hayvan popülasyonu konusunda kamu otoritesinin yerine getirmesi gereken sorumlulukların veteriner hekimlerin ve hayvanseverlerin üzerine atılarak çözülemeyeceği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Bilimsel ve vicdani tüm yolları tüketmeden kabul edilen bu yasa teklifi bahsi geçen hiçbir soruna çözüm getirmeyecektir. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak yeni bir yasa teklifinin hazırlanmasını öneriyor, katkı vermeye hazır olduğunuzu tekrar ifade etmek istiyoruz. TBMM Genel Kurulunda da tasarının takipçisi olmaya, konuya ilişkin olarak milletvekillerini ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz."

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.