Yazar Mine Söğüt, Ankara'da okurlarıyla buluştu: Neden karamsarlık yazıyor?

Büyükşehir Genç Akademi Kafe Sıhhiye'de okurlarıyla buluşan Mine Söğüt, okurlarından gelen "Bundan sonra neler yazacaksınız?" sorularını yanıtlarken kitaplarının neden hep karamsar olduğuna dair açıklamalarda bulundu.

Yazar Mine Söğüt, Ankara'da okurlarıyla buluştu: Neden karamsarlık yazıyor?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Yazar Mine Söğüt, Ankara'da okurlarıyla buluşarak yazarlık tecrübesini anlattı. Kendisini yazmak için kışkırtan şeyin "Öfke ve itiraz neden değişmiyor?" sorusu olduğunu belirten Söğüt, bu nedenle hayata hep çileli yerlerden baktığını söyledi.

Gençlerin sorularını yanıtlayan Yazar Mine Söğüt, şunları anlattı:

"Oturup o kötüyü yaratmak belki bir işe yarar diyorum. Umut vadeden şeyler yazamam, bunlar beni yazdırmaz. Kişisel hayatım ağır tecrübelerle dolu değil ama hayatım, yaşadığım dünyadaki o sert gerçekliği görmeme engel olmadı. Kendimi mağdur hissetmediğim o dünyaya bir alternatif sunmak benim için önemliydi. Bu durum bana, kendi mağduriyetim üzerinden değil, daha geniş bir perspektiften bakma şansı verdi. Problemli noktalar üzerinden düşünmek beni yazmaya teşvik ediyor. Yazmaya değer olarak gördüğüm şeyler, değişmesini istediğim meseleler."

"DÜNYA BUGÜNE KADAR TEK BİR CİNSİYETİN ALDIĞI KARARLARLA YÜRÜDÜ"

"Kadınlık meselesi, bizim iktidarla olan ilişkimizi sorgulamak için en önemli konu. Dünya, yüz yıl öncesine kadar kadınların seçme ve seçilme hakkının olmadığı bir dünya. Bu ne demek? İnsanlık tarihinin ilk zamanlarından bugüne kadar tüm kararlar, dünya nüfusunun yarısı kadar verdiği kararlarla biçimlenmiş. İnsanlık birlikte çoğalıyor fakat o dünyada nasıl yaşayacağımıza sadece tek bir cinsiyet karar veriyor. Dolayısıyla, biz kadın sorunlarından bahsederken şunu hatırlamak gerekiyor: Şimdiye kadar erkeklerin oluşturduğu bir dünyada yaşıyoruz ve biz kadın haklarından bahsetmemiz gerekiyorsa, önce birlikte bir dünya inşa etmemiz gerekiyor. Kimlikler üzerinden bir siyaset kurmamız gerekiyor. Bizim kadın sorununu konuşmayı bırakmamız için, kadını sorum olmaktan çıkaracak büyük bir yapısal değişikliğe ihtiyacımız var."

minesogut.jpg

"PLAKETLERE İTİRAZIM VAR!"

"Şunu söylemeden geçemeyeceğim: Gün geçtikçe yoksullaşan bir ülkeyken, plaket türü harcamalara ayıracak bütçemizin olmadığını düşünüyorum. Bunların yerine, bizim adımıza bir öğrenciye burs verebilirsiniz veya yerine gelecek daha faydalı bir şey olabilir."

MİNE SÖĞÜT KİMDİR ?

Mine Söğüt, 1968 İstanbul doğumlu bir yazardır ve roman, öykü, araştırma gibi farklı türlerde eserler vermiştir. Kadıköy Kız Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde eğitim görmüş ve gazetecilik kariyerine 1990'da başlamıştır. Özellikle Cumhuriyet gazetesi ve Öküz dergisindeki yazılarıyla tanınmış ve güncel sosyal ve politik konulardaki görüşlerini sıklıkla dile getirmiştir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.